Este nemulţumire maximă în rândul social-democraţilor, după ce au aflat că un deputat PSD a fost trimis în carantină de către DSP. Unde trebuia să ajungă luni bărbatul?
Votul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban se apropie cu paşi repezi, însă PSD se pare că nu va beneficia de votul unuia dintre deputaţii săi. Este vorba despre Adrian Todor, deputat PSD de Arad, care a fost trimis în izolare la domiciliu timp de 14 zile de către DSP.
Todor a fost informat că este contact al unei persoane confirmate pozitiv cu COVID-19 şi este obligat să stea în carantină. El a explicat că nu este deloc mulţumit de această situaţie, pentru că dorea să participe luni în Parlament la votul moţiunii de cenzură.
“Să vă explic exact situația: cei de la DSP mi-au spus că sunt contact al unei persoane care are COVID-19. Da, cunosc această persoană, însă mi-a cerut să nu-i fac public numele și voi respecta această solicitare. Cei de la DSP mi-au dat un act prin care va trebui să stau în carantină timp de 14 zile. Vă dați seama că nu-mi convine situația, eu aș fi dorit să fiu prezent, luni, la moțiunea de cenzură.
În cei trei ani și jumătate de când sunt în Parlament, eu am votat la fiecare moțiune de cenzură și niciodată nu am ieșit din linia partidului, ca drept dovadă că mi-am dat jos de 2 ori propriul Guvern. Nu aș fi avut nicio problemă să dau jos Guvernul Orban”, a declarat Adrian Todor pentru stiripesurse.ro.
Ce spune liderul Senatului despre moţiunea de cenzură şi planurile PSD de a guverna?
Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc (PSD), a afirmat că Guvernul Orban “va fi trimis acasă” prin moţiunea de cenzură, iar debutul sesiunii ordinare a Parlamentului va fi marcat de calendarul pentru formarea noului guvern. Cazanciu a mai afirmat că, din punctul său de vedere, mandatul noului Guvern al PSD va fi reducerea milionului de şomeri şi a deficitului bugetar major care rămân în urma guvernării liberale.
“Pe 31 august se va dezbate şi vota moţiunea de cenzură, un act politic prin care parlamentarii PSD şi de la alte partide vor retrage mandatul acordat executivului Orban. Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate, potrivit Constituţiei (art 109, alin 1). În mod cert, debutul sesiunii ordinare din septembrie va fi marcat de calendarul pentru formarea noului guvern, când PSD va propune un premier şi soluţii pentru România în urma monstruoasei guvernări Orban.
PSD a prezentat deja noul său program politic şi pe baza acestuia am pregătit şi un program de guvernare adecvat la condiţiile actuale de pandemie. (…) Prioritatea zero, aşadar, este moţiunea de cenzură şi formarea noului Guvern care să guverneze pentru români”, a declarat Cazanciuc pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, “PNL afectează stabilitatea ţării, a oamenilor, a economiei”.
“Cu Guvernul Orban nimic nu mai este sigur, nici măcar dacă e lege. Miza moţiunii este ca românii să aibă o viaţă mai bună, nivelul de trai să crească în primul rând prin aplicarea legii la pensii, alocaţii, etc. Noi înţelegem cum este mai bine pentru români pentru că nu îi privim de la înălţimea tribunei. Vom trimite acasă un Guvern incompetent. Mandatul noului Guvern, din punctul meu de vedere, reducerea milionului de şomeri şi a deficitului major, fără perspectivă de îmbunătăţire cu actualul Guvern”, a mai adăugat Cazanciuc.
Parlamentul se va reuni luni, 31 august, de la ora 14,00, în ultima zi a sesiunii extraordinare, în şedinţă comună, pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi intitulată “Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”. PSD a depus pe 17 august moţiunea de cenzură şi a fost citită în plenul comun pe 20 august.