Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedintele Partidului Social Democrat a declarat că Guvernul condus de Ludovic Orban „se fereşte” să prezinte proiectul de buget pe anul 2021 pentru că acesta „ascunde măriri de taxe şi impozite”, dar şi un posibil acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
„Vreau să fac o comparaţie pentru că ceea ce a fost bine în anumite acţiuni, chiar dacă nu a fost promovat de PSD, trebuie subliniat. În anul electoral 2016, Guvernul din acea perioadă a venit şi a prezentat proiectul de buget exact în această perioadă.
Ceea ce cerem noi Ministerului de Finanţe şi Guvernului e următorul lucru: să prezinte acest proiect de buget, pentru că noi ştim că în proiectul de buget vor fi măriri de taxe şi de impozite”, a afirmat Grindeanu, duminică, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.
Grindeanu: Un posibil acord cu FMI. Nu spun că e un lucru rău, dar românii trebuie să îl afle
El a fost întrebat dacă este de acord cu declaraţia ministrului de Finanţe potrivit căreia proiectul de buget pe 2021 trebuie să fie prezentat de Guvernul care va fi alcătuit după alegerile parlamentare.
Sorin Grindeanu a susţinut că PSD cere Guvernului transparenţă pentru ca românii să ştie ce se va întâmpla dacă PNL va guverna în continuare.
„Din informaţiile pe care le avem, proiectul de buget pe anul viitor nu va presupune doar măriri de taxe şi de impozite, de aceea se feresc domnii de la guvernare să fie transparenţi. De fapt, solicităm transparenţă. Lucrul ăsta pare să îl irite pe domnul ministru Cîţu. Vom continua să cerem transparenţă pe proiectul de buget pe 2021.
Eu şi alţii credem că lipsa de transparenţă mai ascunde ceva, dincolo de mărirea de taxe şi impozite, un posibil acord cu FMI. Nu spun că e un lucru rău, dar românii trebuie să îl afle. Asta spunem noi”, a explicat liderul PSD.
Argumentul legal prezentat de Florin Cîţu
Ministerul Finanţelor Publice nu prezintă în momentul de faţă bugetul pentru anul viitor deoarece acest lucru este ilegal, a transmis, sâmbătă, ministrul Florin Cîţu pe pagina sa de socializare.
Ministrul de Finanţe şi-a argumentat poziţia postând articolul 35 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, care prevede că atunci când alegerile parlamentare sunt organizate în ultimele trei luni ale anului, MFP depune la Guvern proiectele bugetelor pe anul următor după învestirea noului Guvern.
„Aşadar, care este răspunsul la întrebarea ‘de ce nu prezintă PNL bugetul pe 2021?’ Pentru că este ILEGAL! Art. 35: În cazul în care alegerile generale parlamentare sunt organizate în ultimele 3 luni ale anului, calendarul este următorul: Ministerul Finanţelor Publice, pe baza proiectelor de buget ale ordonatorilor principali de credite şi a bugetului propriu, întocmeşte proiectele legilor bugetare şi proiectele bugetelor pe anul următor, pe care le depune la Guvern în termen de 15 zile de la învestirea NOULUI Guvern, conform art. 103 din Constituţia României, republicată”, a menţionat Florin Cîţu.