Situație fără precedent în Europa. Procurorii au făcut o descoperie uluitoare în ouăle produse și distribuite de la o fermă. În acest context, s-au dat amenzi de sute de mii de euro. Ce descoperire au făcut aceștia și cât de expuși erau consumatorii în fața pericolului?
Tribunalul din Anvers a luat o decizie drastică. Mai exact, procurorii au cerut pedepse cu închisoarea, dar și amenzi severe în procesul ouălor contaminate cu fipronil care a zdruncinat piaţa europeană în 2017, informează AFP.
De menționat este faptul că, cea mai drastică pedeapsă a fost de patru ani închisoare şi 800.000 de euro amendă, fiind solicitată împotriva directorului societăţii belgiene Agro Remijsen, aflată în faliment şi care comercializase în Belgia şi în Olanda un produs de dezinfectare a fermelor avicole conţinând insecticidul interzis.
Avocatul acestuia, Pieter Helsen, a avut și el o serie de precizări în acest context. Mai exact, acesta a declarat pe postul de televiziune francofon RTBF că Patrick Remijsen nu ştia că fipronilul este interzis şi „nu a avut niciodată intenţia de a participa la o organizaţie infracţională”.
În ceea ce privește procesul, care a fost deschis joi dimineaţa în Belgia, şapte persoane au fost acuzate că au importat, vândut sau folosit dezinfectanţi ilegali. În același timp, patru societăţi sunt chemate să acorde daune-interese celor circa 30 de părţi civile, între care 21 de exploatări avicole belgiene.
Amenzi colosale și ani de închisoare pentru ouăle contaminate
De menționat este faptul că, pe lângă Patrick Remijsen există și alte persoane vizate. În ce-i priveşte pe ceilalţi şase acuzaţi, aceştia sunt în majoritate foşti responsabili ai unor firme de dezinfecţie care au folosit fipronil şi împotriva lor s-au cerut pedepse de trei ani de închisoare pentru doi dintre ei, de un an pentru alţi trei şi în fine pentru ultimul o amendă de peste 20.000 de euro.
Criza sanitară a izbucnit în vara anului 2017 și a afectat aproape toată Europa. Totodată, pe lângă țările europene, au fost descoperite alimente suspecte precum ouă sau produse pe bază de ouă potenţial contaminate, chiar şi în Hong Kong.
Belgia a fost țara în care au fost distrue peste 77 de milioane de ouă şi au fost sacrificate aproape două milioane de păsări, potrivite Agenţiei federale pentru securitatea lanţului alimentar (AFSCA).