Merck vs Pfizer. Cum ar putea ajuta antiviralele în lupta cu alte boli
Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a aprobat deja Molnupiravirul, antiviralul COVID dezvoltat de Merck și Ridgeback Therapeutics. Printre adulții cu forme ușoare și moderate de Covid, care riscau să dezvolte o formă severă, antiviralul Merck a redus la jumătate șansele de a fi spitalizați sau de a muri.
Acum, Pfizer a publicat rezultatele studiilor cu medicamentul său antiviral, Paxlovid. Datele sugerează că antiviralul reduce riscul de spitalizare sau deces cu 89%, scrie The Conversation.
Antiviralul Merck, denumit după Mjölnir, ciocanul mânuit de Zeul tunetului, Thor
Molnupiravirul perturbă replicarea virusului. Autorizarea se bazează pe rezultate pozitive din analiză intermediară a studiului clinic de fază 3, care a evaluat Molnupiravir 800 mg, administrat de două ori pe zi la pacienți cu forme ușoare-moderate de COVID-19 (confirmat printr-un test PCR) care nu sunt spitalizați, cu simptome care au debutat în intervalul de cinci zile anterior randomizarii in studiu și care au cel puțin un factor de risc pentru o evoluţie către o formă severă a bolii COVID-19 și spitalizare (de exemplu, afecțiuni cardiace, diabet).
Practic, antiviralul oprește reproducerea completă a virusului. Acest proces puternic distructiv i-a inspirat pe cercetători când au dezvoltat medicamentul, care a fost numit după Mjölnir, ciocanul mânuit de Zeul tunetului, Thor.
Paxlovid oprește și el replicarea virală, dar într-un mod diferit
Paxlovid oprește și el replicarea virală, dar într-un mod diferit. Funcționează prin legarea de o enzimă – numită protează – pentru a o opri să funcționeze. Coronavirusul are nevoie de această enzimă pentru a fi funcțională și a se reproduce.
Faptul că două clase diferite de antivirale au reușit – una întrerupând replicarea ARN-ului, cealaltă înglobând o protează esențială – este o veste extraordinară. Două medicamente foarte diferite ar putea fi mult mai utile în combinație, decât două medicamente care funcționează în același mod.
Antiviralele ar putea ajuta și la tratarea altor bolilor, pe lângă COVID
Ele ar putea ajuta și la tratarea altor bolilor, pe lângă COVID. Molnupiravirul și medicamentele similare ar putea fi eficiente împotriva unor boli cauzate de virusurile ARN. De altfel, Molnupiravirul a început să fie dezvoltat înainte de apariția COVID, ca tratament pentru gripă și virusul sincițial respirator.
În schimb, proteaza blocată de medicamentul celor de la Pfizer se găsește în majoritatea coronavirusurilor, dând speranță că nu lumea nu se va mai confrunta niciodată cu o epidemie de SARS sau MERS fără medicamente.
Cum vor putea fi administrate
Trebuie însă menționat că datele Pfizer sunt doar rezultate intermediare și încă nu au fost analizate de alți oameni de știință. Autoritățile de reglementare vor trebui să examineze aceste rezultate, înainte de a autoriza Paxlovid. Chiar dacă totul merge bine, e puțin probabil ca medicamentul să fie disponibil până anul viitor. Deocamdată, se va utiliza numai Molnupiravirul.
O caracteristică esențială a ambelor medicamente este că pot fi administrate pe cale orală, ceea ce le diferențiază de alte tratamente, cum ar fi anticorpii monoclonali, care trebuie administrați prin perfuzie sau injecție. Ambele antivirale vor putea fi administrate acasă.