Vestea momentului la nivel mondial. Este o premieră și totodată un pas extrem de important în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.
Potrivit Reuters, Marea Britane a devenit prima țară din lume care a aprobat pastila anti-COVID-19, creată de Merck. Informația vine la doar câteva zile distanță după ce Regatul Unit a încheiat un acord cu Merck pentru a asigura 480.000 de doze de molnupiravir.
De menționat este faptul că Agenția de reglementare a medicamentelor (MHRA) a recomandat ca pastila să fie folosită cât mai curând posibil după un test COVID-19 pozitiv și în termen de cinci zile de la apariția simptomelor, conform Reuters.
Acesta este până acum primul tratament antiviral oral pentru COVID-19 care a fost aprobat, iar unda verde a fost dată din partea autorităților americane.
În ceea ce privește acțiunea noului tip de tratament, potrivit surse citate, medicamentul, care va fi denumit Lagevrio în Marea Britanie, a fost urmărit îndeaproape după ce datele de luna trecută au arătat că ar putea reduce la jumătate riscul de deces sau de spitalizare pentru bolnavii COVID-19. Important de știut este faptul că pentru un efect cât mai sigur, medicamentul trebuie administrat la începutul bolii.
Cum acționează noul medicament anti-covid
La rândul său, Guvernul britanic, dar și Serviciul Național de Sănătate din această țară vor confirma în timp util modul în care tratamentul va fi aplicat pacienților.
Amintim faptul că în luna octombre, Marea Britanie a încheiat un acord cu Merck pentru a asigura 480.000 de doze de molnupiravir. Totodată, în urmă cu trei săptămâni, compania Merck anunța că a depus deja la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite o cerere de autorizare în regim de urgenţă a pastilei sale anti-COVID-19.
Un studiu clinic realizat recent a demonstrat că medicamentul reduce cu aproximativ 50% riscul de spitalizare şi de deces pentru pacienţii diagnosticaţi cu această boală.
Experții sunt de părere că, dacă acest tratament va fi autorizat pe scară largă, ar putea avea o contribuție uriașă în combaterea pandemiei de coronavirus. Mai exact, aceșta sunt de părere că pastilele sunt mai ușor de administrat și totodată mult mai ușor de fabricat și depozitat, lucru care le face extrem de utile în țările cu venituri mici sau medii, cu infrastructură mai slabă și provizii limitate de seruri, scrie Washington Post.