Un nou proiect de lege a fost adoptat deja de Guvern și urmează să meargă spre Parlament pentru dezbatere și vot. Practic, acesta vizează introducerea în actuala legislație a unor măsuri destinate reducerii riscului seismic al clădirilor.
Astfel, persoanele care dețin locuințe situate în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic nu vor mai putea să le închirieze sau să le folosească.
Este vorba despre clădirile care au bulină roșie, iar cei care încalcă legea riscă să fie amendați cu amenzi care ajung chiar și până la 75.000 de lei. În același timp, proiectul de lege care a fost adoptat de către Guvern mai arată că de abia în momentul în care vor fi făcute lucrări de consolidare a imobilului, apartamentele dintr-o clădire cu bulină roșie vor putea fi închiriate din nou.
Închiriatul, interzis în blocurile cu bulină roșie
Conform proiectului de lege care urmează să ajungă pe masa parlamentarilor, se va interzice “închirierea sau cedarea în comodat/ folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I”.
În ceea ce privește amenzile care urmează să fie acordate pentru cei care încalcă legea, acestea se încadrează între 50.000 și 75.000 de lei. Totuși, proprietarii mai au încă șanse să schimbe ceva.
Pentru că proiectul spune că apartamentele vor putea fi locuite sau închiriate “până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenţii realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a clădirii existente”.
Pentru a-și putea închiria apartamentele și pentru a nu fi afectați de acest nou proiect de lege, proprietarii clădirilor expertizate tehnic şi încadrate în clasa de risc seismic Rs I prin raport de expertiză tehnică, fie că vorbim de de persoane fizice sau juridice, vor trebui să înceapă demersuri pentru consolidarea acestora.
Ce obligații au persoanele vizate?
Mai exact, proiectul de lege spune că este vorba despre ”realizarea proiectării lucrărilor de intervenţii de către persoane fizice sau juridice autorizate şi verificarea proiectelor de către verificatori tehnici atestaţi, în termen de doi ani de la data primirii notificării încadrării în clasa de risc seismic RsI a clădirii expertizate”, dar și despre ”începerea execuţiei lucrărilor de intervenţii de către persoane juridice autorizate care au responsabili tehnici cu execuţia atestaţi, inclusiv urmărirea, verificarea lucrărilor de intervenţii prin diriginţi de şantier autorizaţi şi recepţia la terminarea lucrărilor, în termen de doi ani de la data finalizării proiectului tehnic de execuție a lucrărilor.
Toți cei care nu vor respecta acești termeni pot fi amendați și cu 10.000 de lei, arată proiectul de lege. De asemenea, trebuie menționat și faptul că, din clasa de risc seismic Rs I fac parte clădirile cu susceptibilitate de prăbușire, totală sau parțială, la acțiunea cutremurului luat în calcul la proiectare.
Totodată, același proiect de lege mai stabilește și că imobilele cu risc seismic ridicat deținute de persoane fizice și firme vor putea fi consolidate cu bani de la stat, o veste încurajatoare pentru cei vizați.