62 de mii de patroni riscă pedeapsa cu închisoarea pentru că nu și-au plătit contribuțiile către stat
Aproape 62.000 de oameni de afaceri din România riscă să înfunde pușcăria, deoarece nu și-au achitat contribuțiile la stat pentru angajații lor.
Reamintim că, de la începutul lunii iulie, neplata impozitelor și contribuțiilor către stat se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare. ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) face deja raportările la Parchet, putând deschide dosare penale în baza legii.
Potrivit noilor reglementări legislative, reținerea și neplata impozitelor şi a contribuțiilor se reincriminează ca fapte de evaziune fiscală şi sunt pedepsite cu închisoare (de la un an până la cinci ani).
61.918 de contribuabili au înregistrat creanțe recuperabile, reprezentând impozite și/sau contribuții sociale cu reținere la sursa în luna august a acestui an. Ei au fost primii raportați. Potrivit Ministerului de Finanțe, bugetul de stat pierde, anual, 12 miliarde de lei din cauza neplății contribuiților de către angajatori.
ANAF a descoperit venituri nedeclarate din tranzacţii cu criptomonede de peste 170 milioane lei
Aceasta nu este singura neregulă descoperită de către inspectorii ANAF. În primele opt luni ale acestui an, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a descoperit la 100 de entităţi, persoane fizice şi juridice, venturi nedeclarate din tranzacţii cu criptomonede de 171 milioane lei. Anunțul a fost făcut de către președintele ANAF, Lucian Heiuș.
Cea mai mare diferenţă descoperită între veniturile declarate de un contribuabil şi cele estimate de ANAF la persoanele fizice se ridică la 4,5 milioane lei, acesta având de plătit statului român impozite de un milion de lei.
„Cea mai mare diferenţă a fost în judeţul Timiş, o diferenţă de bază impozabilă, practic dintre veniturile declarate şi estimate de 4,5 milioane de lei. Impozitul stabilit a fost de un milion de lei. Pe locul doi este o persoană din Vrancea, unde diferenţa a fost de 3,3 milioane de lei, impozitul stabilit a fost de 889.000 de lei şi a treia în Prahova, diferenţa a fost de 2,7 milioane de lei şi impozitul stabilit a fost de 723.000 de lei”, a declarat Lucian Heiuş.
Potrivit spuselor sale, de la 1 iulie 2022, ANAF a demarat controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice din România. Până acum, ANAF a făcut sesizări penale pentru 52.976 de contribuabili, ce au datorii de 372 milioane de lei.
Din fericire, însă, a crescut şi nivelul conformării, a spus președintele ANAF, precizând că au fost declarate venituri de 49 milioane de euro pentru care s-au plătit impozite.
În primele opt luni ale acestui an, ANAF a încasat 246,2 miliarde de lei, în creştere cu 22,4% faţă de perioada similară a anului trecut. Rambursările de TVA au ajuns la 18,1 miliarde lei între ianuarie-august 2022, faţă de 16,5 miliarde lei din ianuarie – august 2021.