Pentru orice femeie însărcinată, lista produselor pe care știe din primul moment că trebuie să le evite este interminabilă. De la sushi până la cafea și alcool, viitoarea mămică trebuie să se țină departe de orice îi poate afecta sarcina și fătul. Pe lista interdicțiilor se află și majoritatea medicamentelor. Ibuprofenul ar trebui adăugat pe lista acestor produse interzise?
Ibuprofenul aparține unei clase de medicamente numite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care includ aspirina, și care sunt foloiste de obicei pentru tratarea febrei și a durerii. Ibuprofenul împiedică organismul să creeze substanțe care provoacă inflamație, ajutând astfel la reducerea durerii și a febrei. De obicei, se ia în doză mică, pentru ameliorarea pe termen scurt a problemelor.
Administrarea îndelungată a AINS poate provoca reacții adverse periculoase, cum ar fi sângerări ale stomacului. De asemenea, poate fi dăunător pentru femeile însărcinate, dar numai în anumite faze ale sarcinii, scrie Healthdigest.
Evitați ibuprofenul în al doilea și al treilea trimestru de sarcină
În 2020, Food and Drug Administration a emis un avertisment prin care recomanda evitarea ibuprofenului, după 20 de săptămâni de sarcină. FDA avertiza că utilizarea oricăror AINS-uri după acest moment al sarcinii poate duce la probleme de rinichi pentru copil, lichid amniotic scăzut și alte posibile complicații.
Probleme cu creșterea și dezvoltarea copilului
Anterior, se recomanda evitarea AINS după 30 de săptămâni de sarcină, avetizându-se că pot apărea probleme cu creșterea și dezvoltarea copilului. Aspirina și ibuprofenul pot determina închiderea prematură a unui vas de la nivelul inimii copilului, ceea ce va cauza creșterea presiunii la nivelul vaselor din plămâni (hipertensiune pulmonară) sau prelungirea travaliului.
Alte cercetări avertizează asupra riscului despicăturilor labio-maxilo-palatine la bebeluș.