Mai exact, dacă s-ar renunța la carnea roșie și procesată, în favoarea fructelor și legumelor, cerealor integrale și a nucilor, scrie CNN.
Conform studiului publicat în PLOS Medicine, dacă o femeie ar începe ”o dietă optimizată” la vârsta de 20 de ani și-ar putea crește durata de viață cu puțin peste 10 ani. De asemenea, dacă un bărbat de 20 de ani va urma o dietă mai sănătoasă, și- ar putea prelungi viața cu 13 ani.
Stabilirea unei diete mai sănătoase ar putea, de asemenea, să prelungească viața adulților mai vârstă, susține același studiu. Începând cu vârsta de 60 de ani, o femeie și-ar putea prelungi viața cu opt ani, în vreme ce un bărbat de 60 de ani care ar decide să-și schimbe dieta ar putea să trăiască mai mult și cu 9 ani.
Ar putea aduce beneficii și persoanelor de 80 de ani
Un stil de alimentație bazat mai mult pe plante le-ar putea aduce beneficii și persoanelor de 80 de ani, potrivit studiului. Astfel, atât bărbații cât și femeile ar putea să trăiască și cu 3,5 ani mai mult.
„Ideea că îmbunătățirea calității dietei ar reduce riscul apariției bolilor cronice și al decesului prematur nu este una nouă. Iar mai puține boli cronice și decese premature înseamnă o speranță de viață mai mare”, afirmă dr. David Katz, specialist în medicina și nutriția stilului de viață.
Ce au descoperit autorii studiului
Pentru a modela impactul viitor al schimbării dietei unei persoane, cercetătorii din Norvegia au folosit meta-analizele existente și datele din studiul Global Burden of Disease, o bază de date care urmărește 286 de cauze de deces, 369 de afecțiuni și 87 de factori de risc în 204 țări și teritorii din întreaga lume.
S-a constat astfel că longevitatea poate fi un atribut al consumului de leguminoase în cantități mari, acestea incluzând fasole, mazăre, linte, cerealele integrale, nuci, migdale și fistic.
Dar, notează CNN, un nou raport al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a constatat că puțini americani cosumă doza zilnică de fructe și legume recomandată.
Carnea roșie și procesată
Și alte studii au asociat scăderea consumului de carne roșie și procesată, cum ar fi slănina, cârnații și carnea conservată, cu prelungirea vieții. Și este cât se poate de real, având în vedere că alimentele procesate au fost asociate cu riscuri majore pentru sănătate, inclusiv boli coronariene și cancer intestinal.
„Avem dovezi substanțiale conform cărora carnea procesată poate provoca cancer intestinal.
Așa de mult, încât Organizația Mondială a Sănătății a clasificat-o drept cancerigenă încă din 2015”, precizează epidemiologul Tim Key de la Universitatea Oxford.
Înlocuirea cărnii roșii și procesate cu carne slabă de pasăre, pește și proteine vegetale este o modalitate de a îmbunătăți rapid o dietă, spun experții.