Deși Comisia va continua să facă tot posibilul pentru a ajunge la un acord reciproc avantajos cu Regatul Unit, în prezent există o foarte mare incertitudine cu privire la intrarea în vigoare a unui acord la 1 ianuarie 2021.
Comisia Europeană a prezentat joi, 10 decembrie, un set de măsuri de contingență specifice care vor asigura conectivitatea aeriană și rutieră reciproce de bază între UE și Regatul Unit, precum și posibilitatea accesului reciproc la pescuit pentru navele din UE și din Regatul Unit în apele celeilalte părți, se arată într-un comunicat al Reprezentanţei în România a Comisiei Europene.
Aceste măsuri de contingență sunt menite să ofere soluții pentru perioada în care nu va exista un acord. În cazul în care nu va intra în vigoare niciun acord, valabilitatea măsurilor va înceta după o perioadă determinată.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat: „Negocierile sunt încă în desfășurare. Totuși, având în vedere că suntem foarte aproape de sfârșitul perioadei de tranziție, nu există nicio garanție că, dacă și atunci când se ajunge la un acord, acesta va putea intra în vigoare în timp util. Responsabilitatea noastră este să fim pregătiți pentru toate situațiile, inclusiv pentru lipsa unui acord cu Regatul Unit la 1 ianuarie 2021. De aceea prezentăm astăzi aceste măsuri.”
Comisia a invitat în mod constant toate părțile interesate din toate sectoarele să se pregătească pentru toate scenariile posibile de la 1 ianuarie 2021. Deși scenariul fără acord va provoca perturbări în multe domenii, unele sectoare ar fi afectate în mod disproporționat, din cauza lipsei unor soluții alternative adecvate și pentru că, în unele sectoare, părțile interesate nu pot lua ele însele măsuri de atenuare. Prin urmare, Comisia prezintă astăzi patru măsuri de contingență pentru a atenua unele dintre perturbările semnificative care vor avea loc la 1 ianuarie în cazul în care nu va exista încă un acord cu Regatul Unit:
- Conectivitatea aeriană de bază: O propunere de regulament care să asigure furnizarea anumitor servicii aeriene între Regatul Unit și UE timp de 6 luni, cu condiția ca Regatul Unit să asigure aceleași servicii.
- Siguranța aviației: O propunere de regulament care să asigure faptul că aeronavele UE pot utiliza în continuare, fără întreruperi, diferite certificate de siguranță pentru produse, evitându-se astfel reținerea la sol a aeronavelor UE.
- Conectivitatea rutieră de bază: O propunere de regulament care să acopere conectivitatea de bază în ceea ce privește atât transportul rutier de mărfuri, cât și transportul rutier de persoane timp de 6 luni, cu condiția ca Regatul Unit să le asigure aceleași condiții transportatorilor din UE.
- Pescuitul: O propunere de regulament care să creeze cadrul juridic adecvat până la 31 decembrie 2021 sau până la încheierea unui acord în domeniul pescuitului cu Regatul Unit — oricare dintre aceste date survine mai devreme — pentru ca navele UE și ale Regatului Unit să continue să aibă acces reciproc la apele celeilalte părți după 31 decembrie 2020. Pentru a garanta sustenabilitatea activităților de pescuit și având în vedere importanța pescuitului pentru subzistența economică a multor comunități, este necesar să se faciliteze procedurile de autorizare a navelor de pescuit.
Comisia va colabora îndeaproape cu Parlamentul European și cu Consiliul în vederea facilitării intrării în vigoare, la 1 ianuarie 2021, a tuturor celor patru propuneri de regulamente.
Gradul de disponibilitate și de pregătire pentru 1 ianuarie 2021 sunt acum mai importante ca oricând. Vor exista perturbări, cu sau fără un acord între UE și Regatul Unit cu privire la relațiile lor viitoare. Este consecința firească a deciziei Regatului Unit de a părăsi Uniunea și de a nu mai participa la piața unică și la uniunea vamală ale UE. Comisia s-a exprimat întotdeauna foarte clar în această privință.