E-urile, prezente în jumătate din sortimentele de pâine feliată de pe piaţă

Mai bine de jumătate din sortimentele de pâine feliată de pe piaţă conţin E-uri, potrivit unui studiu al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România.

Astfel, datele studiului comparativ pe etichete arată că peste 50% dintre sortimentele de pâine feliată de pe piaţa românească conţin aditivi alimentari.
Patru dintre produsele de panificaţie studiate conţin un număr de opt E-uri, dar există totuşi şi un număr mare de produse care sunt fabricate fără aditivi alimentari.
Potrivit studiului realizat de ANPCPPS, patru sortimente de tip miez toast ale producătorului SC Karamolegos Bakery România SA conţin nu mai puţin de opt aditivi alimentari, iar unul şase E-uri.
Producătorii Poiana Soarelui SRL, Carrefour România şi Real – Hypermarket Cotroceni comercializează pe piaţă produse feliate din pâine cu cinci şi şase aditivi alimentari.
Vel Pitar SA fabrică produsul Vel Pitar cu patru E-uri, dar şi produsele Keine Touch, care nu conţin nici un tip de aditiv alimentar.
Produsul feliat Băneasa, fabricat de SC Morărit Panificaţie Băneasa, conţine trei aditivi alimentari, pâinea Mega Image a societăţii cu acelaşi nume câte doi aditivi, iar câte unul din sortimenele de pâine fabricate de SC Dobrogea Grup SA, Grewe SRL, Metro Cash&Carry au doar un aditiv alimentar.
Pe de altă parte, produsele Bongrana ale SC Dobrogea SA, Savoria ale Smart Food Solutions, HapiHap produse de Titan SA, Snack Attack ale societăţii cu acelaşi nume şi produsul Carrefour al producătorului Băneasa Feeria nu conţin niciun aditiv alimentar, mai relevă studiul comparativ al ANPCPPS.
În România, aproximativ 90% dintre locuitori mănâncă zilnic pâine.
Aditivii alimentari sunt substanţe care se folosesc la prepararea unor produse alimentare în scopul ameliorării calităţii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. Din multitudinea de aditivi alimentari utilizaţi menţionăm, printre altele, conservanţii, antioxidanţi, acidifianţi, emulsificatori, agenţi de gelificare şi afânare, stabilizatori, îndulcitori, potenţiatori de aromă.
În consumarea acestora trebuie să se ţină cont de Cantitatea Zilnică Acceptabilă, aceasta reprezentând cantitatea de aditiv alimentar, raportată la kilogramul de greutate corporală, care poate fi consumată zilnic pe perioada întregii vieţi, fără un risc semnificativ pentru sănătate.