Alexandr Lukașenko a declarat pentru postul de televiziune japonez TBS că liderul de la Kremlin nu are nicio problemă de sănătate, așa cum se zvonește.

Această afirmație vine în contextul în care mai mulți lideri de stat și oficiali UE au declarat că Vladimir Putin nu ar fi în deplinătatea facultăților mintale. Premierul britanic, Boris Johnson, spre exemplu, a anunțat despre liderul rus că ar fi irațional, iar Mark Rutte, premierul Olandei l-a catalogat ca fiind ”paranoic”.

„Putin este absolut în formă, este într-o formă mai bună ca niciodată… Aceasta este o persoană complet sănătoasă, sănătoasă din punct de vedere fizic – este un atlet”, a mai declarat președintele bielorus.

”Am fi putut evita tot felul de conflicte”

În cadrul aceleiași emisiuni, Lukașenko a deplâns și destrămarea vechiului bloc sovietic.

Acest subiect a fost adus în prim-plan de Vladimir Putin în repetate rânduri, pornind de la momentele de dinainte invaziei când spunea că Ucraina o ”parte inalienabilă” a identității rusești și că, în momentul de față, această ţară este o construcție artificială.

”Prăbușirea Uniunii Sovietice este o tragedie. Dacă Uniunea Sovietică ar fi supraviețuit până astăzi, am fi putut evita tot felul de conflicte din lume.

În timp ce a existat URSS, lumea era multipolară și un pol îl echilibra pe celălalt. Acum, motivul a ceea ce se întâmplă în lume este unipolaritatea – monopolizarea planetei noastre de către Statele Unite ale Americii”, este de părere președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko.

Tot el a mai declarat și că aceste acuzații la adresa președintelui rus sunt niște invenții. ”Vestul și voi ar trebui să vă scoateți din cap această prostie, această ficțiune”, a mai declarat acesta.

Semnele nu arată o cale amiabilă de rezolvare a conflictului militar din Ucraina

Deși mai multe oficialități iau în considerarea rezolvarea conflictului pe cale diplomatică, reacțiile marilor lideri nu arată deloc promițător în acest sens.

„Nu pot spune cât de mult va dura, pentru că depinde de foarte mulţi factori, inclusiv de natură economică, presiunea sancțiunilor, presiunea opiniei publice.

Dar probabil câteva săptămâni vom mai avea de conflict şi îmi e teamă şi ne este teamă şi ne uităm cu mare îngrijorare la victimele omenești, la faptul că avem acum 3 milioane şi ceva de refugiați ucraineni”, a opinat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, despre tensiunile dintre Rusia și Ucraina.