În contextul preocupărilor geopolitice și economice actuale, piețele energetice rămân extrem de vulnerabile, iar criza subliniază din nou fragilitatea și nesustenabilitatea actualului sistem energetic global, avertizează World Energy Outlook 2022 (WEO), potrivit VisualCapitalist.

În cazul unor țări, prețurile energiei au atins niveluri istorice în 2022. Prețurile la benzină, electricitate și gaze naturale au crescut vertiginos, pe măsură ce invazia Rusiei a rupt lanțurile globale de aprovizionare cu energie. Gospodăriile și întreprinderile se confruntă cu facturi mai mari la energie pe fondul volatilității prețurilor. 

Prețurile globale ale energiei. Benzina

Țările și regiunile care plătesc cel mai mult pentru benzină

La o medie de 11,1 dolari pe galon, gospodăriile din Hong Kong plătesc cel mai mult pentru benzină, mai mult decât dublu față de media globală. După Hong Kong, Republica Centrafricană se confruntă cu costuri mari ale benzinei, de 8,6 dolari per galon.

Islanda, Norvegia și Danemarca sunt țările din Europa care au cele mai mari costuri la benzină, cu 8,5 și 8,1 dolari per galon. Aproape la fel de mult plătesc și grecii, finlandezii și belgienii.

Prețurile globale ale energiei. Energia electrică

Volatilitatea extremă se observă acum tot mai mult și în prețurile energiei electrice. Cele mai mari prețuri la energie electrică pentru uz casnic sunt în Europa. În Danemarca, Germania și Belgia, prețurile la energia electrică sunt aproape duble, față de cele din Franța și Grecia. În top 5 se află și Insulele Cayman și Bermuda. Prețurile energiei electrice din multe țări europene sunt și de peste două sau trei ori mai mari decât media globală, de 0,14 USD pe kilowatt-oră. În primul trimestru al anului 2022, prețurile energiei electrice pentru uz casnic în UE au crescut cu 32% față de anul precedent.

Prețurile globale ale energiei. Gazele naturale

Pe primele 8 locuri în top 10 țări cu cele mai  mari prețuri la gaze naturale la nivel global se află state din Europa. Țările de Jos sunt pe primul loc, urmate de Suedia, Germania, Danemarca, Spania, Italia, Austria. În general, prețurile la gazele naturale în Europa au crescut de șase ori după invazia Ucrainei. Toamna a fost relativ caldă, ceea ce a făcut ca cererea europeană de gaze naturale să scadă cu 22% în octombrie, față de anul trecut.  În afara Europei, Brazilia are cel mai mare preț al gazelor naturale, la nivel global, în ciuda faptului că produce aproximativ jumătate din producție pe plan intern. 

Creșterea concurenței

Până în decembrie, toate transporturile maritime de țiței din Rusia către Europa se vor opri, iar acest lucru se va reflecta, probabil, în prețurile la benzină în această iarnă și anul viitor. De asemenea, o analiză EIA arată că, în mod cert, capacitățile europene de stocare a gazelor naturale riscă să scadă la 20% până în februarie, dacă Rusia își va opri complet oferta și cererea nu scade. Pe măsură ce Europa caută alternative la energia rusă, cererea mai mare ar putea crește competiția globală pentru sursele de combustibil, ducând la creșterea prețurilor la energie, în lunile următoare. Banca Mondială estimează că prețurile energiei vor scădea cu 11% în 2023, după creșterea cu 60% observată în urma războiului din Ucraina.