Indicatorii macroeconomici din România au început să arate semne de deteriorare în ultimele luni. Deficitul de cont curent s-a accentuat şi a avut o creştere anuală de 87% în primele opt luni din 2007 faţă de perioada similară a anului 2006, întrucât importurile masive au continuat să mărească puternic deficitul comercial. În consecinţă, la începutul lunii noiembrie, Standard & Poor’s a redus „outlook-ul” ratingului de ţară de la „stabil” la „negativ”.

În acelaşi timp, guvernatorul BNR a crescut inflaţia prognozată pentru 2007 la 5,7%, faţă de plafonul de 5% stabilit iniţial. „Declinul indicatorilor macroeconomici fundamentali a condus la scăderea apetitului investitorilor faţă de piaţa financiară românească: volumul mediu tranzactionat în noiembrie a fost de 14,2 milioane Euro, faţă de 22,8 milioane Euro în luna iulie”, a subliniat  Marcus Svedberg, Economist Şef la East Capital, cea mai mare companie de investiţii specializată pe pieţele Est Europene.

Analiştii de la East Capital atrag atenţia asupra inflaţiei în întreaga regiune. „Perioada hiper- inflaţiei este demult apusă în toată Europa de Est, însă creşterea preţurilor din ultima perioadă ridică noi semne de întrebare privind nivelul inflaţiei în zonă. Deşi recentele presiuni inflaţioniste sunt problematice, e important să facem diferenţa între şocurile inflaţioniste pe termen scurt şi, respectiv, trendul general al inflaţiei pe termen lung. Previziunile privind inflaţia în 2008 nu sunt omogene în ceea ce priveşte Europa de Sud- Est şi ne aşteptăm ca inflaţia să înceapă a creşte din nou în unele ţări, în timp ce va continua să scadă în altele”, arată Marcus Svedberg. 

Recenta creştere a inflaţiei în Europa de Est este în principal un efect al creşterii preţurilor la alimente şi energie, ceea ce economiştii definesc drept un şoc temporar al preturilor. Creşterile preţurilor la energie nu sunt ceva nou, întrucât preţul petrolului a crescut constant către nivelul “magic” de 100 USD barilul, comparativ cu media anului 2006 de 65 USD barilul. Creşterea rapida a preţurilor alimentelor este însă mult mai recenta şi are un impact mai direct asupra inflaţiei şi indicelui preţurilor de consum. „Creşterile temporare de preţuri pe care le vedem astăzi sunt problematice pe termen scurt, dar nu sunt neapărat mari obstacole pe termen lung, atât timp cât actualele preţuri mari ale energiei şi materiilor prime alimentare vor scădea. Nici faptul ca unele guverne cheltuiesc mai mult în anii electorali nu este un motiv de îngrijorare, cu condiţia ca acest lucru să nu le scape efectiv din mâini.

Este important să ne amintim că toate ţările din Europa de Est au facut progrese remarcabile în scăderea inflaţiei în acelaşi timp în care au înregistrat creşteri economice rapide, însă toate aceste state trebuie să continue lupta pe termen lung  împotriva „fantomei” inflaţiei pentru a se putea dezvolta mai departe”, conchide Economistul Şef al East Capital.

East Capital este o societate independentă de administrare a fondurilor de investiţii, specializată in pieţele Est Europene de capital, cu active nete de peste 5,1 miliarde Euro (7,3 miliarde USD) la data de 30 septembrie 2007. Sediul central al companiei se află în Suedia, la Stockholm, iar birourile regionale sunt locate în Paris, Tallinn, Moscova, Oslo şi Hong Kong.  

Sursa: EAST CAPITAL

Data: 18 Decembrie 2007