Agenția UE specializată în controlul bolilor a anunțat că testarea călătorilor din China pentru depistarea COVID-19 ar fi „nejustificată”. Italia a fost prima țară din UE care a anunțat că vrea să-i testeze pe cei care sosesc din China și, dacă este necesar, să-i pună în carantină.

Introducerea testelor obligatorii „este indispensabilă pentru a garanta supravegherea şi individualizarea eventualelor variante ale virusului în vederea protejării populaţiei italiene”, a explicat miercuri ministrul Orazio Schillaci, anunţând decizia Italiei.

Mai multe țări au anunțat introducerea testelor obligatorii

Pe lângă Italia, Statele Unite s-au alăturat miercuri unui număr tot mai mare de ţări care au decis să impună restricţii pentru călătorii care sosesc din China, după ce Beijingul a anunţat ridicarea restricţiilor privind călătoriile în străinătate în pofida unei creşteri a numărului de cazuri de COVID-19 pe teritoriul său.

În replică, SUA şi alte ţări au declarat că vor solicita teste COVID-19 negative pentru vizitatorii din China continentală. Astfel, SUA, Japonia, Taiwan și India au anunțat introducerea testelor obligatorii, în timp ce China se confruntă cu o creștere a numărului de persoane infectate cu COVID.

India a anunțat că începând de duminică va cere călătorilor care sosesc din China şi din alte patru ţări asiatice să prezinte dovada unui rezultat negativ la testul pentru depistarea coronavirusului.

Pasagerii vor trebui să încarce rezultatul negativ al unui test PCR efectuat cu 72 de ore înainte de călătorie pe o platformă online, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii de la New Delhi. Regula îi va afecta pe călătorii din China continentală şi din Hong Kong, dar şi din Japonia, Coreea de Sud, Singapore şi Thailanda.

Având în vedere explozia infectărilor cu coronavirus în China, după ce guvernul de la Beijing a pus capăt politicii zero-COVID, ţări precum SUA şi Italia solicită testarea pentru COVID-19 a călătorilor care sosesc din China.

De asemenea, India a început recent să testeze în mod aleatoriu pentru COVID-19 2% din toţi pasagerii care sosesc din străinătate.

Europa rămâne vigilentă în privința COVID-19

Centrul European de Prevenire și Control ale Bolilor a anunțat că „nu se așteaptă ca această creștere să aibă un impact” asupra Uniunii Europene. Oficialii din domeniul sănătății din UE au purtat joi discuții la Bruxelles despre China.

„Varianta BF7 omicron, care este răspândită în China, este deja prezentă în Europa și nu a reușit să devină dominantă. Cu toate acestea, rămânem vigilenți și vom fi pregătiți să folosim frâna de urgență dacă este necesar”, au declarat reprezentanții ECDC.

Autoritățile chineze au decis să le permită oamenilor să călătorească liber începând cu 8 ianuarie, după aproape trei ani de restricții stricte.