Pe lângă pandemia de coronavirus, o altă boală face acum ravagii în rândul copiilor, iar specialiștii de la Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) se arată extrem de îngrijorați în acest sens.
O boală gravă se răspândește cu repeziciune în Europa! În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc marți, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), a vorbit despre evoluția cazurilor de hepatită acută în cazul copiilor.
Potrivit sursei citate, numărul cazurilor de hepatită acută de origine necunoscută la copii a ajuns la un număr de 190, scrie EFE.
Andrea Ammon, directoarea ECDC, susține că investigațiile continuă și la momentul actual, în toate țările unde aceste cazuri au fost confirmate.
Pe de altă parte, ea a explicat că în prezent cauza acestui tip de hepatită rămâne una necunoscută. „Sunt investigaţii în desfăşurare în toate ţările care au confirmat cazuri, dar deocamdată cauza acestei hepatite este necunoscută”, a declarat la o conferinţă de presă Andrea Ammon, directoarea ECDC.
Țara de unde a început totul
Investigațiile realizate până acum însă arată că o posibilă cauză ar putea fi o legătură cu o infecţie provocată de un adenovirus, a mai spus directoarea ECDC. În orice caz, investigaţiile au exclus prezenţa vreunuia din viruşii hepatici cunoscuţi până în prezent, respectiv viruşii A, B, C, D şi E, a mai adăugat aceasta.
Menționăm faptul că primele cazuri de îmbolnăvire cu acest tip de hepatită de origine necunoscută au fost raportate în Marea Brianie. Acum, la ceva timp distanță, numărul total al acestora este de peste 100 la nivel național.
În ceea ce privește restul de aproape 40 de cazuri, ECDC arată că acestea au fost descoperite în zece state membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, la care se adaugă cele confirmate în SUA şi Israel.
Un caz de hepatită acută a fost confirmat și în România
Totodată, președintele ECDC a mai spus că un caz a fost confirmat şi în România. Din cauza multitudinii de factori necunoscuți însă, o evaluare a riscului este una dificil de realizat. Pe de altă parte, aceasta a avertizat în legătură cu impactul.
„Cu atâţia factori necunoscuţi, este dificil de efectuat o evaluare a riscului, dar impactul este ridicat”, a mai spus şefa ECDC, aceasta adăugând totodată că aproximativ 20 de copii au necesitat transplant hepatic.
De cealaltă parte însă, ea a a confirmat că nu s-a descoperit nicio legătură între aceste cazuri de hepatită şi călătoriile la nivel european sau internațional.