O echipă europeană de protecţie civilă formată din cinci experţi din Franţa, Belgia, Suedia, Austria şi Germania va sosi luni în Ungaria, stat afectat de un dezastru ecologic după accidentul de la fabrica de alumină din oraşul Ajka, din vestul ţării.
Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, dat duminică publicităţii, experţii vor ajunge la locul catastrofei împreună cu un ofiţer de legătură, trimis sâmbătă în Ungaria de Centrul de informare şi monitorizare (MIC) al Comisiei Europene şi care va avea rolul de coordonator.
Experţii europeni vor ajuta la evaluarea impactului deversării de noroi alcalin asupra mediului, în special asupra terenurilor agricole, apei (inclusiv pânza freatică), florei şi faunei, vor oferi soluţii pentru reducerea impactului negativ asupra mediului, vor evalua nevoile şi vor anticipa riscurile privind reabilitarea naturii, agriculturii şi terenurilor intravilane afectate de poluare.
Autorităţile ungare au cerut, joi seară, o echipă de 3-5 experţi cu practică solidă în prevenirea şi limitarea pagubelor asupra faunei şi florei din cauza deversării de substanţe alcaline şi în decontaminarea terenurilor agricole.
Statele ce participă la Mecanismul european de protecţie civilă au răspuns rapid apelului Budapestei, zece state oferindu-se să trimită în Ungaria peste 40 de experţi.
Mecanismul european de protecţie civilă, la care participă 31 de state (cele 27 state membre UE plus Croaţia, Islanda, Lichtenstein şi Norvegia), facilitează cooperarea în materie de reacţie la dezastre.
În cadrul acestui mecanism, resursele sunt puse la dispoziţie în comun şi pot fi mobilizate pentru a veni în ajutorul ţărilor din întreaga lume lovite de catastrofe. După declanşarea sa, mecanismul asigură coordonarea intervenţiilor de ajutor în interiorul şi exteriorul Uniunii Europene. Coordonarea acestor activităţi este asigurată de Comisia Europeană, prin intermediul MIC.
De la crearea sa, în 2001, mecanismul a fost declanşat în timpul unor dezastre care au afectat state membre UE (ca inundaţiile din Polonia, România şi Ungaria din luna mai), dar şi în ţări din afara Uniunii, precum cutremurele din Haiti şi Chile şi recentele inundaţii din Pakistan.