Familia celor mai importanţi antrenori români ai momentului deţine participaţii în firme ce au avut, în 2007, o cifră de afaceri totală de peste trei milioane de euro.

Nemira Grup este, de departe, cea mai importantă afacere a familiei Lucescu. Firma, care administrează peste 5.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale în 18 locaţii din cartierele bucureştene Crângaşi, Militari şi Drumul Taberei, este deţinută în proporţie de peste 91% de Răzvan Lucescu. „Este o investiţie serioasă, merge bine, în ciuda crizei, şi nu avem de gând să renunţăm la ea“, afirmă tatăl noului antrenor al Naţionalei de fotbal. În 2007, compania a avut venituri de peste 750.000 de euro şi a înregistrat un profit net de 240.000 de euro.

O cifră de afaceri destul de mare, de aproape un milion de euro, a consemnat, acum doi ani, şi agenţia de turism Neli Voyages. Ea a încheiat însă exerciţiul contabil cu o pierdere de aproape 40.000 de euro. „A fost unul dintre motivele pentru care, anul trecut, am decis să o închidem“, spune Mircea Lucescu.

Scârbit de mediul de afaceri autohton

Şi firma clujeană Brixiaserv, înfiinţată de Lucescu senior în parteneriat cu câţiva oameni de afaceri din Brescia, a avut, în 2007 aproape un milion de euro cifră de afaceri, iar companiile Mercator şi Merpan, în care Mircea Lucescu este asociat cu dâmboviţeanul Constantin Anghelache, au atins şi ele venituri de 275.000 de euro acum doi ani. „Se comportă în afaceri la fel ca în fotbal – riguros, corect, precis. Ținem legătura şi îl informăm despre orice decizie importantă“, descrie Anghelache modul în care decurge parteneriatul cu antrenorul Şahtiorului.

Şi soţiile celor doi antrenori sunt active în domeniu. Mama lui Răzvan, Elena Lucescu, este asociat atât în Neli Voyages, cât şi în alte două companii: Belgrad 5 Management şi Present Moda (care însă nu au fost niciodată profitabile). Consoarta noului selecţioner, Ana-Maria, este la rândul ei asociat în Neli Voyages, dar şi în Transana Development (o companie inactivă încă de la înfiinţarea sa în 2004), deţinând şi funcţia de administrator al Nemira Grup.

Rămâne de văzut cât de mare va mai rămâne implicarea în business a celor doi antrenori şi a soţiilor lor. „Sunt dezamăgit de experienţele pe care le-am avut în România. Eşti plecat din ţară, laşi totul în mâinile unor oameni în care ai încredere şi te trezeşti că ai fost păcălit“, spune Mircea Lucescu. El menţionează, printre altele, investiţiile nefaste în compania de asigurări Croma, în fabrica de pantofi de la Iaşi şi în uzina braşoveană Romradiatoare.

18 e numărul firmelor în care membrii familiei Lucescu deţin participaţii

Fotbalul, izvor de bani

1.000.000 de euro ar putea câştiga Răzvan Lucescu la Naţională până în 2012.
3.000.000 de euro este valoarea noului contract al lui Mircea Lucescu la Şahtior.
480.000 de euro pe an câştiga Răzvan Lucescu la FC Braşov.
1.000.000 de euro ar putea primi Lucescu dacă echipa sa va câştiga Cupa UEFA.

159-30355-capital13.jpg

FOTO: EVZ

UPDATE:
Cea mai mare victorie din carieră pentru Mircea Lucescu

Echipa condusă de Mircea Lucescu, Şahtior Doneţk, a câştigat miercuri seară, la Istanbul, finala Cupei UEFA, împotriva lui Werder Bremen, scor 2-1 (1-1 după timpul regulamentar de joc). A fost prima finală de cupă europeană din cariera lui Lucescu senior şi a cincea în care pe banca tehnică apare un antrenor român.