Jucătorii echipei naționale de fotbal a Iranului au ales să nu cânte imnul țării lor la meciul de deschidere al Cupei Mondiale de fotbal, luni, împotriva Angliei, într-o aparentă dovadă de susținere pentru protestatarii din țara lor.

Echipa națională a părut să susțină protestele

Jucătorii au păstrat tăcerea în timp ce imnul a fost intonat pe Stadionul Internațional Khalifa, unde fanii iranieni adunați în tribune au făcut zgomote indistincte în timp ce se auzea muzica imnului. Unii au fost văzuți făcând gesturi cu degetul mare în jos.

Fundaşul Ehsan Hajsafi a declarat că echipa naţională a Iranului îşi doreşte să fie „vocea” poporului la Cupa Mondială de fotbal din Qatar, într-un moment în care ţara sa este afectată de proteste fără precedent, reprimate cu duritate de către autorităţi, informează AFP.

„Trebuie să acceptăm că situaţia din ţară nu este bună şi că poporul nostru nu este fericit. Toată lumea este nemulţumită, dar nu este motiv pentru a nu fi vocea poporului şi pentru a nu-l respecta”, a declarat, duminică, jucătorul echipei AEK Atena înaintea meciului de debut al Iranului cu Anglia, programat luni, în cadrul Grupei B.

Cele peste două luni de proteste din Iran, declanșate de moartea unei tinere în custodia poliției, reprezintă una dintre cele mai îndrăznețe provocări la adresa liderilor clerici iranieni de la Revoluția islamică din 1979.

Televiziunea de stat iraniană, în timpul transmisiunii în direct, a cenzurat imaginile în care jucătorii se aliniau înainte de meci în timp ce era intonat imnul.

Cu toate acestea, echipa și-a pierdut fanii în țară, mulți oameni acuzându-i că sunt de partea unei represiuni violente a statului împotriva protestatarilor, inclusiv femei și copii, care urmăresc căderea Republicii Islamice.

Unii jucători și-au exprimat susținerea

Echipa de fotbal, o sursă uriașă de mândrie națională din punct de vedere istoric, a fost în centrul atenției în Iran în perioada premergătoare Cupei Mondiale, existând anticipări cu privire la întrebarea dacă jucătorii vor folosi evenimentul de vârf al fotbalului ca o platformă pentru a-și arăta solidaritatea cu protestatarii.

În ajunul meciului, căpitanul Ehsan Hajsafi, care joacă în Grecia, a devenit primul membru al echipei iraniene care a vorbit de la Cupa Mondială despre situația de acasă, spunând, citat de Reuters, că „suntem cu ei. Și îi susținem. Și îi compătimim”.

Jucătorii Karim Ansarifard și Morteza Pouraliganji au ales să nu răspundă vineri la întrebările privind solidaritatea cu femeile din Iran, în timp ce mijlocașul Alireza Jahanbakhsh, de la clubul olandez Feyenoord, a sugerat că astfel de întrebări sunt o stratagemă pentru a distrage atenția echipei.