Anul trecut, echipamentul militar furnizat de către Occident trupelor ucrainene a fost furat de infractori, luptători voluntari și traficanți de arme. Cu toate acestea, datorită serviciilor de informații ucrainene, care au dejucat planurile de furt al armelor și echipamentelor, materialele au fost recuperate cu succes.

Aceste informații sunt detaliate în raportul intitulat „DoD Responsibility for Equipment Supplied to Ukraine” (Responsabilitatea DoD pentru echipamentele furnizate Ucrainei), realizat de inspectorul general al Departamentului Apărării.

În raportul care acoperă perioada februarie-septembrie 2022 și care a intrat în posesia celor de la CNN,  se subliniază că autoritățile de la Washington se confruntă cu dificultăți în urmărirea și monitorizarea echipamentelor americane trimise în Ucraina, așa cum prevede Legea privind controlul exporturilor de arme. Raportul mai arată că, în acest interval de timp, Biroul de Cooperare pentru Apărare-Kiev a întâmpinat dificultăți în efectuarea monitorizării obligatorii a utilizării finale a echipamentelor militare furnizate de Statele Unite ale Americii (SUA) Ucrainei în anul fiscal 2022.

„Imposibilitatea personalului Departamentului Apărării de a vizita zonele în care a fost livrat echipamentul folosit sau stocat de Ucraina a zădărnicit abilitatea Biroului pentru cooperarea în apărare să execute monitorizarea”, se subliniază în raport.

SUA au reluat inspecțiile la depozitele de arme ucrainene

Datând din 6 octombrie 2022, documentul arată că, la sfârșitul lunii octombrie, SUA au reluat inspecțiile la stocurile de arme ucrainene. În plus, fostul subsecretar al apărării Colin Kahl a confirmat în februarie în fața membrilor Congresului că departamentul a furnizat ucrainenilor sisteme de urmărire, inclusiv scanere și software.

Raportul subliniază, de asemenea, provocările cu care s-au confruntat Statele Unite în timpul etapelor inițiale ale războiului în ceea ce privește monitorizarea armelor și echipamentelor în valoare de miliarde de dolari expediate în Ucraina. La întrebările referitoare la raport, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a oferit vineri răspunsuri.

„Guvernul SUA rămâne foarte conștient de riscul unei posibile deturnări ilicite și ia măsuri proactiv pentru a atenua acest risc, în strânsă cooperare cu guvernul Ucrainei. Este clar că trimitem arme pentru a ajuta Ucraina să se apere într-un conflict activ și că există riscul ca aceste arme să fie capturate dacă teritoriul cade în mâinile inamicului – ceea ce se întâmplă în orice război”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

În aprilie 2022, CNN a dezvăluit că administrația Biden era pregătită să accepte riscul de a pierde controlul asupra echipamentelor livrate Ucrainei din cauza imperativului de a contracara forțele rusești.

„Putem urmări îndeaproape pentru timp scurt, dar după ce se intră în ceața războiului, capacitatea de urmărire este zero”, a declarat la momentul respectiv o sursă.

După cum se arată în raportul obținut recent de CNN, în ciuda eforturilor sincere, organizațiile criminale au reușit să achiziționeze arme și echipamente care au fost furnizate inițial Ucrainei de către aliații săi.

Serviciile de la Kiev au dejucat planurile

La sfârșitul lunii iunie 2022, un batalion de voluntari a fost infiltrat de un grup de crimă organizată condus de un oficial rus anonim. Grupul a folosit documente false pentru a fura arme, inclusiv un lansator de grenade și o mitralieră, împreună cu peste 1.000 de bucăți de muniție. Cu toate acestea, serviciul de informații al Ucrainei a reușit să zădărnicească cu succes complotul.

În aceeași lună, serviciul de informații de la Kiev a împiedicat, de asemenea, un plan al contrabandiștilor care urmăreau să vândă arme și muniție furate de pe frontul din sudul Ucrainei. În plus, au dejucat un plan de furt de veste antiglonț în valoare de 17.000 de dolari.

Ulterior, în august 2022, serviciile de informații ucrainene au descoperit mai mulți membri ai unui batalion de voluntari care au furat 60 de arme, ascunzându-le într-un depozit cu intenția suspectă de a le vinde pe piața neagră.

Deși documentul nu precizează în mod explicit dacă echipamentul era de origine americană, acesta analizează pe larg aceste incidente într-o secțiune dedicată, axată pe urmărirea armelor furnizate de SUA.

După cum a remarcat inspectorul general al Pentagonului, articolele mai mari, cum ar fi rachetele și elicopterele, pot fi urmărite mai eficient prin intermediul mecanismelor de informații. În schimb, articolele mai mici, cum ar fi dispozitivele de vizibilitate pe timp de noapte, prezintă dificultăți mai mari în ceea ce privește urmărirea.

Deși documentul se abține de la a oferi recomandări, acesta recunoaște că Departamentul Apărării a luat măsuri pentru a aborda provocarea de a efectua monitorizarea în persoană.