Producătorii români de echipamente şi servicii industriale destinate sectorului de petrol şi gaze se orientează tot mai mult spre exporturi în ţările din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, în perspectiva în care analizele arată că, în următorii zece ani, cererea pentru petrol şi gaze naturale se va dubla.
Orientul Mijlociu continuă să-şi menţină poziţia de lider în regiune datorită investiţiilor masive în sectoarele upstream (explorare şi producţie) şi downstream (rafinare şi distribuţie).
Specialiştii estimează că în Asia Pacific cererea pentru petrol şi gaze naturale va creşte cu 90% până în 2030. În ceea ce priveşte Orientul Mijlociu, Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) prognozează că cererea de petrol va creşte, de la circa 85 milioane de barili pe zi, cât este în prezent, la 140 milioane de barili, în 2035. Drept urmare activităţile de upstream şi downstream vor lua de asemenea amploare pentru a face faţă cererilor, ceea ce determină investiţii şi în echipamentele industriale necesare.
„În ţări precum Indonezia şi Malaezia, de exemplu, unde am fost expozanţi în ultima perioada la târguri de petrol şi gaze, există numeroase facilităţi acordate de guvern pentru a încuraja producţia, oferind noi drepturi de explorare şi tratamente fiscale favorabile investitorilor în energie. În plus, iniţiativele urmăresc să elimine tarifele pentru importul echipamentelor necesare platformelor de prelucrare a petrolului, încurajându-i astfel pe furnizorii de tehnologii avansate să livreze cât mai multe servicii în această regiune.”, a declarat Ion Andronache, preşedintele Syscom 18, companie românească activă în sectorul automatizărilor industriale şi furnizor de echipamente, servicii şi soluţii pentru proiectele externe de petrol şi gaze.
Cresc exporturile
Estimările Institutului Naţional de Statistică, pentru începutul acestui an, indică o creştere semnificativă a exportului, comparativ cu luna ianuarie a anului trecut. Exporturile au crescut cu 47,8% la valori exprimate în euro, ceea ce reprezintă un record de creştere lunară. Creşterea survine după un an 2010 cu rezultate mari la export. Astfel, exporturile, la un volum de 37,2 miliarde de euro în 2010, au cunoscut cel mai ridicat nivel de după Revoluţie, depăşind cu peste 3 miliarde de euro vechiul record de creştere din anul 2008.
Se menţine şi tendinţa de reorientare a exporturilor în ţări non UE, acestea depăşinând o pondere de 28,5% din totalul schimburilor în 2011 faţă de 27,8% în 2010. Orientul Mijlociu reprezintă o cotă importantă din această categorie. Iar în ceea ce priveşte structura exporturilor, mai mult de o treime din acestea sunt bazate pe o externalizare industrială şi pe exporturi de produse finite industriale, acesta devenind grupul principal de produse de export.