Eclipsă de lună

O eclipsă parțială de Lună se va produce în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie 2023, spre duminică, 29 octombrie 2023. Fenomenul astronomic va fi vizibil și din România. Va dura patru ore și 28 de minute. Faza maximă va dura, însă, doar o oră și 19 minute.

Eclipsa parțială de Lună se va produce când Luna se va afla în Constelația Aries. Totul va începe cu intrarea Lunii în penumbră la ora 21:02, adică la două ore după ce a răsărit. Culoarea Lunii nu se va schimba mult la începutul fenomenului deoarece penumbra Pământului nu este foarte opacă. Începând cu ora 22:00, însă, în apropierea maximului eclipsei, partea de jos a Lunii va începe să aibă o culoare diferită, faţă de partea de sus.

Maximul eclipsei se va produce la ora 23:14, când Luna va fi total în penumbră şi aproximativ 7% în umbra Pământului. După aceea, Luna își va recăpăta strălucirea. La ieși complet din umbră la ora 23:53 și complet din penumbră la ora 01:27.

Eclipsă de lună. Pe glob, în medie, se produce o eclipsă parțială de Lună pe an şi o eclipsă parțială de Soare o dată la trei/cinci ani. Eclipsele de lună durează în medie patru/cinci ore, potrivit Observatorului Astrnomic „Amiral Vasile Urseanu”.

începutul eclipsei parțiale de lună
SURSA FOTO: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”
maximul eclipsei parțiale de lună
SURSA FOTO: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”
eclipsă de lună
SURSA FOTO: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

Despre fazele Lunii

Luna are o mișcare de rotație în jurul Pământului pe o orbită aproape circulară, cu perioada de 27,3 zile. Aceasta perioadă se numește perioada siderală, în care Luna se întoarce în aceeași poziție, în raport cu stelele. Din cauza unghiului sub care vedem regiunea selenară iluminată de Soare, vedem cum Luna prezintă diferite faze.

Pentru a explica fazele Lunii trebuie să luăm în cosiderare orientarea a trei corpuri cerești: Soarele (singura sursă de lumina), Pământul și Luna. Fazele Lunii au următoarele denumiri:

Luna Nouă. Când Luna se interpune între Pământ și Soare, fiind iluminat discul de pe fața nevăzută. Se produce la șapte zile după Ultimul Pătrar.

Primul Pătrar. Când Luna este la o elongație (depărtare) de 90° est, față de Soare; atunci vedem doar jumătate din discul lunar iluminat (jumătatea din dreapta). Se produce la șapte zile după Lună Nouă.

Luna Plină. Când Luna se află la 180° de Soare; vedem atunci tot discul lunar iluminat (când Luna se afla în faza de Lună Plină, răsare când apune Soarele și apune când răsare Soarele). Se produce la șapte zile după Primul Pătrar.

Ultimul Pătrar. Când Luna se află la o elongație de 90° vest, față de Soare; vedem iluminată jumătatea din stânga a discului lunar. Se produce la șapte zile după Lună Plină.