Unde și când poate fi observată eclipsa în România
Eclipsa va începe la ora 08:50 GMT (10:50 ora României) și se va încheia în jurul orei 12:43 GMT (14:43, ora României). Totuși, în România, aceasta va putea fi văzută doar în zona de vest și nord-vest, iar durata și acoperirea vor fi limitate.
Potrivit astro-urseanu.ro (vezi aici harta), fenomenul va fi cel mai vizibil în zona orașului Satu Mare, unde Soarele va fi acoperit în proporție de doar 0,84%, eclipsa durând aici în total 39 de minute. Este vorba de o acoperire simbolică, însă suficientă pentru a fi observabilă cu mijloace adecvate.
Conform aceluiași site, eclipsa va începe în jurul orei 13:00, va atinge punctul maxim la 13:20, iar după încă 20 de minute fenomenul se va încheia. De exemplu, la Arad, maximul se va produce la ora 13:22, la Cluj-Napoca la ora 13:25, la Oradea la 13:23, iar la Timișoara la 13:21.
Fenomen vizibil fără instrumente astronomice, dar cu mare atenție
Specialiștii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” precizează că fenomenul poate fi urmărit fără instrumente speciale, cu condiția folosirii unui filtru adecvat pentru protecția ochilor.
Se recomandă filtre de sudură de culoare verde, foarte închise, sau filtre speciale Mylar, disponibile în magazinele de astronomie. Pot fi folosiți și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de soare, care nu oferă suficientă protecție.
Pentru cei care doresc să folosească telescopul sau binoclul, precauțiile trebuie să fie și mai mari. Orice utilizare necorespunzătoare a instrumentelor optice poate duce la arsuri retiniene ireversibile, avertizează reprezentanții Observatorului.

Eclipsa din 29 martie, vizibilă în Europa, Africa de Nord și Siberia
Eclipsa parțială de Soare va fi vizibilă pe o zonă întinsă a emisferei nordice. Primii care o vor observa vor fi locuitorii din Mauritania și Maroc, iar ultimii cei din nordul Siberiei, potrivit declarațiilor astronomului Florent Deleflie, de la Observatorul Paris-PSL.
Maximul global al eclipsei va fi atins la ora 10:47 GMT, în zona nord-estului Canadei și Groenlandei, acolo unde acoperirea discului solar va ajunge până la 90%. În Europa, fenomenul va fi vizibil în mai multe regiuni, dar într-o formă parțială și cu acoperire redusă, așa cum este și cazul României.
A 17-a eclipsă parțială a secolului XXI
Eclipsa din 29 martie 2025 este cea de-a 17-a eclipsă parțială de Soare din acest secol și prima din anul 2025.
Pe teritoriul României, ultimele două eclipse totale vizibile au avut loc la 15 februarie 1961 și 11 august 1999. Următoarea eclipsă totală ce va putea fi observată din România este programată abia la 3 septembrie 2081.
Cea mai recentă eclipsă parțială vizibilă din București s-a produs la 25 octombrie 2022, când 38% din suprafața aparentă a Soarelui a fost acoperită.
Chiar dacă eclipsa parțială din 29 martie 2025 va fi abia sesizabilă în România, fenomenul merită urmărit, mai ales în regiunile vestice. Este o ocazie rară de a observa un fenomen astronomic real, chiar dacă dimensiunea sa este modestă. Cu protecția potrivită, experiența poate fi una inedită și educativă.