Pe data de 25 octombrie va avea loc o eclipsă parțială de Soare, anunță Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Potrivit reprezentanților observatorului, Soarele va fi acoperit în proporție de aproximativ 38%.
Pe data de 25 octombrie va avea loc o eclipsă parțială de Soare, anunță Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Evenimentul astronomic va putea fi văzut și din România. Potrivit reprezentanților observatorului, Soarele va fi acoperit în proporție de aproximativ 38%.
Când se va vedea eclipsa în România
În București, eclipsa parțială de Soare va începe la ora 12.26 și se va termina la ora 14.49. Va dura în jur de două ore și jumătate.
Gradul de acoperire al Soarelui va fi de 32% în zona de sud-vest a țării și 44% în nord-est. În Brașov, va fi de aproximativ 39%.
Specialiștii recomandă celor care vor să se uite la eclipsă să folosească filtre speciale, cum ar fi ochelari de eclipsă, mylar sau cele mai dense filtre pentru aparatele de sudură.
Sesiune de observații ale Soarelui la Brașov
Pe 25 octombrie, între orele 12 și 15, Planetariul „Cosmonaut Dimitrie Prunariu” din Brașov va organiza o sesiune de observații ale Soarelui cu ocazia eclipsei ce va avea loc.
În parcul Nicoale Titulescu vor fi montate mai multe telescoape cu care cei curioși vor putea urmări mișcarea Lunii prin fața Soarelui. Fiecare dintre aceste telescoape vă va oferi posibilitatea să vedeți eclipsa în moduri diferite: telescopul dotat cu filtru solar special sau cu prismă Herschel, în lumină vizibilă (se poate vedea fotosfera), telescopul solar cu „filtru” H-Alpha, în lungimea de undă de 656,28 nm (se poate vedea partea medie-superioară a cromosferei), și telescopul cu „filtru” Ca-H line (în funcție de disponibilitate), în lungimea de undă de 396.90 nm (se poate vedea partea inferioară a cromosferei). Aceste aparate vor da oamenilor ocazia să vadă Soarele cum nu l-au mai văzut până acum, cu pete solare, cu proeminențe, cu plaje.
Evenimentul va fi deschis publicului, iar ochelarii speciali pentru eclipsă (deoarece Soarele trebuie mereu urmărit doar cu ochelari speciali) vor fi oferiți participanților gratuit de către Planetariul din Brașov, în limita a 1.000 de bucăți.
În zilele de dinaintea eclipsei de Soare, (22, 23 și 24 octombrie) la Planetariul din Brașov va fi difuzat câte un material despre mecanica eclipselor înainte de fiecare spectacol. Programul din data de 25 octombrie, data eclipsei, va fi următorul:
16.00: Găurile Negre
17.00: Soarele, steaua noastră vie
18.00: Mai rapid decât lumina