Se anunță un uimitor spectacol ceresc în noaptea de duminică spre luni, adică din 15 mai spre 16 mai, atunci când Luna va deveni roşiatică în timpul unei eclipse totale ce va fi vizibilă și din România. Specialiștii spune că fenomenul se produce atunci când Soarele, Pământul şi Luna sunt perfect aliniate.

Eclipsă totală de Lună în noaptea de duminică spre luni. La ce oră va fi vizibilă în România

O parte dintre pământeni vor putea să asiste la o eclipsă totală de Lună în noaptea de duminică spre luni, cu ocazia unui spectacol ceresc mai puţin frecvent, în timpul căruia astrul nocturn îşi va pierde din strălucire şi se va colora treptat într-o nuanţă roşiatică, informează AFP.

Eclipsa va fi vizibilă în regiuni ale continentelor american, european şi african, între răsăritul şi apusul Lunii. Acest fenomen se produce aproximativ de două ori pe an, atunci când Soarele, Pământul şi Luna sunt perfect aliniate, iar Luna se află în faza sa plină. Astfel, Luna intră în umbra Terrei, care blochează atunci razele solare, şi îşi pierde puţin câte puţin din strălucirea sa albă.

Luminozitatea sa nu dispare însă complet: Pământul continuă să trimită spre Lună o parte din lumina Soarelui, prin intermediul razelor solare, care vor căpăta o tentă roşiatică în urma unui proces de „refracţie atmosferică”, a explicat Florent Deleflie, astronom la Observatorul Paris-PSL.

„În timpul unei eclipse, doar Pământul mai luminează Luna prin această refracţie a razelor roşiatice”, a adăugat astronomul francez.

„Este foarte interesant să vezi o Lună albă şi strălucitoare căpătând în decurs de doar câteva minute o tentă roşiatică şi palidă”, a mai spus el. Eclipsa va dura aproximativ cinci ore, iar faza sa de totalitate – când astrul se află complet ascuns în umbra Pământului – va dura puţin peste o oră. Această eclipsă va fi vizibilă în totalitate în America de Sud, America Centrală şi pe coasta estică a Americii de Nord.

Când este vizibilă eclipsa totală de Lună în România

Vizibil cu ochiul liber sau cu ajutorul unui binoclu, fenomenul poate oferi celor pasionaţi posibilitatea de a face „fotografii spectaculoase”, atunci când condiţiile atmosferice sunt favorabile.

În România, fenomenul va fi vizibil timp de aproximativ o oră spre sfârşitul nopţii de duminică spre luni, informează site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Eclipsa începe când Luna se apropie de apus, la ora 04:31, iar faza cea mai spectaculoasă are loc în timp şi după ce Luna apune în România. Începând cu ora 04:31, discul lunar va deveni mai puţin strălucitor, începând cu partea de stânga-sus. De la ora 05:28, pasionaţii de astronomie vor putea să vadă cum Luna începe să se înroşească în partea din stânga. Din acel moment va începe cea mai interesantă parte a fenomenului, intrarea Lunii în umbra Pământului. La numai 20 de minute după aceea, Luna va apune la Bucureşti.

Următoarea eclipsă totală de Lună va avea loc în noiembrie 2022, însă va fi vizibilă din mijlocul Oceanului Pacific.

Eclipsele de Lună le-au permis oamenilor pasionaţi de ştiinţă să demonstreze încă din Antichitate că Pământul este rotund, a subliniat astronomul Florent Deleflie. „Pe suprafaţa discului lunar, limita dintre umbră şi partea luminată de către Soare este uşor curbată: este proiecţia formei rotunde a Pământului”, a explicat el.