Evenimentul din aprilie va eclipsa ultima eclipsă totală de Soare care a trecut peste SUA în 2017

Conform oamenilor de știință, corona Soarelui (stratul exterior) va fi mai vizibilă decât la ultima eclipsă totală de Soare (din 2017) datorită activității crescute a Soarelui la momentul evenimentului.

Din multe puncte de vedere, evenimentul din aprilie va eclipsa ultima eclipsă totală de Soare care a trecut peste Statele Unite în 2017. Cel mai important este că timpul în care Luna acoperă complet Soarele va fi de aproape de două ori mai lung (mai mult de 4 minute în multe locații), potrivit Vox.com.

Cea mai lungă durată a eclipsei, 4 minute și 28 de secunde

Cea mai lungă durată a eclipsei va fi de 4 minute și 28 de secunde, în apropiere de orașul Nazas, din statul Durango.

Umbra Lunii va trece direct pe deasupra orașelor Dallas, Cleveland și Buffalo, între altele.

Va fi ultima eclipsă totală de Soare care se va vedea în Statele Unite, până în 2045.

De ce avem eclipse totale de Soare?

Există un răspuns simplu: eclipsa totală are loc atunci când Soarele este obturat complet de Lună. Imaginea strălucitoare a Soarelui este înlocuită, timp de câteva minute, de silueta întunecată a Lunii.

Pe glob se produc cel puțin două eclipse de Soare pe an.

O parte a Lunii este întotdeauna luminată de Soare, dar partea luminată nu este întotdeauna îndreptată spre Pământ. Așa obținem fazele lunii. Pentru ca o eclipsă de Soare să aibă loc, trebuie să fie faza „Lună Nouă”.

Apoi, luna trebuie să traverseze planul orbitei Pământului.

Dacă partea întunecată a Lunii trebuie să fie îndreptată spre Pământ pentru ca o eclipsă de Soare să aibă loc, de ce nu există eclipse de Soare de fiecare dată când pe cer avem Lună Nouă?

Pentru că orbita Lunii nu se potrivește perfect cu cea a Pământului. Luna este înclinată pe o axă de 5 grade.

Cum știm când au loc eclipsele

Cele trei condiții care trebuie îndeplinite pentru a crea eclipse – Luna Nouă, Luna care traversează planul orbitei Pământului și distanța Lunii până la Pământ – toate se repetă la perioade de timp ușor diferite.

– Luna are nevoie de 27, 2 zile pentru a reveni la un nod (aceasta se numește Luna draconică).
– La fiecare 27,5 de zile avem Luna anomalistică (perioada de timp dintre două perigeuri care ține 27,5 zile), care afectează aspectul și durata unei eclipse.
– Luna încheie parcurgerea tuturor fazelor sale o dată la 29,5 zile (Lună sinodică).

NASA nu trebuie să se bazeze doar pe ciclul Saros pentru a prezice eclipsele

Sistemul care urmărește toate cele trei Luni și când acestea se suprapun poartă denumirea de ciclul Saros și prezice atât eclipsele de Soare, cât și pe cele de Lună.

Saros este un ciclu antic: babilonienii l-au descoperit și au rezolvat totul doar făcând observații atente ale Lunii, timp de sute de ani.

Astăzi, NASA nu trebuie să se bazeze doar pe ciclul Saros pentru a prezice eclipsele.

Pentru a realiza hărți și proiecții extrem de precise ale eclipsei, spune expertul NASA William Wright, se ia în considerare faptul că Luna nu este o sferă perfectă. Marginea Lunii „are munți și văi, iar asta afectează de fapt forma umbrei”, spune el.

„Așadar, cu câteva calcule suplimentare, poți ține cont de asta. Acesta este motivul pentru care forma umbrei de pe Pământ nu este un oval perfect. Seamănă cu un cartof”, explică el.

Eclipsele au loc oriunde pe Pământ?

Fiecare loc de pe Pământ va vedea, la un moment dat, o eclipsă. Wright a realizat o hartă care acoperă toate eclipsele totale de Soare care au avut loc începând cu anul 2000 î.Hr. și vor avea loc până în anul 3000. Cu cât culoarea este mai strălucitoare, cu atât au avut loc mai multe eclipse în acel loc. Fiecare punct de pe harta sa este colorat de cel puțin o eclipsă.

Wright constată că au avut loc și vor avea loc mai multe eclipse în emisfera nordică, decât în cea sudică. Există o explicație: în timpul lunilor de vară în emisfera nordică, Pământul este puțin mai departe de Soare decât atunci când este vară în emisfera sudică.