România a susţinut proiectul referitor la aplicarea temporară a taxării inverse pentru TVA pentru toate operaţiunile cu bunuri şi servicii, peste un prag de 10.000 de euro, în cadrul reuniunii Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN), desfăşurată marţi la Bruxelles.
"Aplicarea unei cote reduse de TVA pentru publicaţiile electronice, precum şi implementarea unui mecanism de taxare inversă generalizată a TVA, au fost printre principalele teme de discuţii abordate în cadrul reuniunii Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN), desfăşurată marţi la Bruxelles", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
La dezbaterile din capitala Belgiei a participat din partea României ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan.
În ceea ce priveşte cotele reduse de TVA pentru publicaţiile electronice, Consiliul a dezbătut o propunere de modificare a Directivei UE privind TVA prin care publicaţiile electronice ar putea beneficia de cote reduse de TVA în acelaşi mod ca publicaţiile pe suport fizic.
Totodată, cei prezenţi au discutat o propunere pentru prevenirea fraudelor legate de TVA, prin care statele membre ar avea posibilitatea de a aplica temporar taxarea inversă pentru toate operaţiunile interne cu bunuri şi servicii, peste un prag de 10.000 de euro.
'În cadrul dezbaterii, ministrul Viorel Ştefan a exprimat acordul României pentru acest proiect care ar permite statelor membre care doresc să aplice un mecanism de taxare inversă generalizată pentru TVA, subliniind în acelaşi timp nevoia flexibilizării criteriilor care trebuie îndeplinite pentru ca un stat membru să primească această derogare, precum şi o perioadă suficientă de timp pentru implementare, respectiv minim 5 ani. Totodată, a susţinut eliminarea plafonului de 10.000 de euro, astfel încât să se lase posibilitatea de decizie privind introducerea unui astfel de plafon la nivelul statelor membre', se arată în comunicatul MFP.
De asemenea, în marja ECOFIN ministrul român de Finanţe a avut o întâlnire cu ministrul german de finanţe, Wolfgang Schauble, căruia i-a prezentat situaţia economică favorabilă a României, 'având în vedere creşterea economică solidă, însoţită de crearea de noi locuri de muncă într-un ritm accelerat şi majorarea veniturilor populaţiei, inflaţia redusă şi deficitul de cont curent scăzut'.
Ministrul Viorel Ştefan a avut, în acelaşi timp, un schimb de păreri cu David Gauke, adjunctul ministrului de Finanţe din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.
AGERPRES