În urmă cu 30 de ani, compania Plan Toys deschidea prima fabrică de jucării în sudul Tailandei. Iniţiatorii afacerii au găsit o modalitate de a folosi eficient şi creativ arborii de cauciuc uscaţi, care nu mai produceau latex. Alegerea materiei prime răspundea filosofiei companiei de a reduce consumul, de a refolosi şi recicla materialele necesare procesului de producţie.

Vittul Viraponsavan (CEO, Plan Toys): „Ne-am propus nu doar să vindem jucării ecologice, ci şi să adoptăm un stil de muncă eco.”

Primii zece ani din viaţa companiei au fost dedicaţi aproape exclusiv aşezării pe piaţa globală a jucăriilor. În tot acest timp, tailandezii au schimbat patru puncte de producţie şi au participat la două târguri internaţionale pentru a populariza jucăriile ecologice. Însă adevărata eco-afacere a luat avânt la începutul anilor `90, când cele mai multe strategii s-au concentrat pe retehnologizare şi consolidarea dimensiunii eco a afacerii. A urmat încă un deceniu de inovaţii în procesul tehnologic, care au dus la eliminarea coloranţilor chimici şi formaldehidelor, dar şi la obţinerea a nu mai puţin de opt certificări a calităţii produselor şi procesului. La ora actuală, compania foloseşte numai resurse energetice regenerabile, precum energia solară şi biocombustibilii.

Educaţia şi responsabilitatea socială

Lecţiile de ecologie încep încă din faza de design a jucăriilor. Astfel, compania a produs numeroase modele de jucării care sunt, de fapt, reproduceri ale unor case ecologice. Pentru lecţii şi experimente mai serioase, Plan Toys a deschis un Muzeu al Jucăriilor, unde sunt construite, tot din jucării, adevărate oraşe verzi. De asemenea, o parte din profiturile companiei sunt direcţionate pentru cauze de mediu şi  sociale, fie că este vorba de ecologizarea unor zone afectate de poluare, fie că sunt organizate campanii de ajutorare a copiilor dezavantajaţi. Dovada intervenţiilor sociale responsabile stă tocmai în certificatul de calitate SA 800 (n.red: Social Accountability) pe care compania l-a obţinut în anul 2008. Mai mult, jucăriile şi modelul de educaţie propuse de Plan Toys au beneficiat, de-a lungul timpului, de aproape 30 de distincţii de excelenţă – premii oferite atât de asociaţii de părinţi din toată lumea, cât şi de actori relevanţi în piaţa jucăriilor. Un argument final care demonstrează că Plan Toys joacă bine şi serios când vine vorba despre ecologie, educaţie şi profit. 
Acest material face parte din colecţia de resurse a primei comunităţi de practică pentru dezvoltare durabilă din România. Comunitatedurabila.ro îşi propune să ofere celor interesaţi un instrument colaborativ de învăţare pentru dezvoltare durabilă şi reuneşte în acest sens experţi şi manageri de proiecte din domenii diverse, cu toţii motivaţi să dezvolte profilul durabil al proiectelor pe care le conduc.
Comunitatea este un rezultat al proiectului „Parteneriat pentru dezvoltare durabila” co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 ”Investeşte în oameni!” iniţiat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu ActiveWatch şi implementat cu sprijinul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.