Ecologiştii avertizează: Holzindustrie Schweighofer recompensează lemnul tăiat ilegal. Austriecii se apără

Organizaţia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) a dat publicităţii filmări care arată cum conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer România, cel mai mare procesator de răşinoase din ţară, acceptă cu bună ştiinţă şi recompensează lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificaţie, însă compania susţine că în procesul de achiziţionare a buştenilor respectă legile şi reglementările în vigoare şi anunţă că va demara o anchetă internă şi va lua decizii în consecinţă.

EIA a prezent, într-o conferinţă de presă, înregistrări video realizate cu camera ascunsă, în care investigatorii EIA au jucat rolul unor investitori străini care au câştigat drepturile de punere în valoare a unei cantităţi anume de lemn din pădurile unei asociaţii de proprietari din România. În discuţiile pe care aceştia le-au purtat cu oficialii români şi austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au menţionat de mai multe ori intenţia de a tăia mai mult decât este permis conform contractului cu asociaţia de proprietari. Investigatorii au cerut companiei asigurări că lemnul ilegal va fi cumpărat. Oficialii Schweighofer au confirmat că vor cumpăra lemnul şi au arătat bonusurile pe care le oferă pentru cantităţi suplimentare de lemn.

La rândul său, compania susţine că respectă legislaţia în vigoare şi promite că va demara o anchetă internă.

"În procesul de achiziţionare a buştenilor respectăm întotdeauna legile şi reglementările în vigoare. De altfel, cadrul juridic al ţărilor în care ne desfăşurăm activitatea stă întotdeauna la baza funcţionării Holzindustrie Schweighofer. Activitatea de exploatare a pădurilor este reglementată prin lege pe baza unui plan de management stabilit pentru 10 ani şi a monitorizării efectuate de Poliţia Forestieră", se precizează într-un comunicat.

Holzindustrie Schweighofer subliniază că nu taie buşteni din păduri, nu transportă buşteni, dar cumpără buşteni livraţi la poarta unităţilor sale de producţie. Conform legislaţiei în vigoare, orice livrare trebuie să provină din exploatări legale şi fiecare furnizor se angajează în acest sens în faţa companiei prin contract. În plus, provenienţa legală trebuie dovedită cu documente relevante pentru fiecare livrare în parte. Aceste obligaţii sunt asumate de furnizori, aceştia fiind singurii responsabili pentru provenienţa materiei prime şi pentru serviciile furnizate către Holzindustrie Schweighofer.

"În privinţa acuzaţiilor exprimate public recent, Holzindustrie Schweighofer va demara o anchetă internă şi va lua decizii în consecinţă. Toate persoanele implicate în procesul de achiziţionare sunt obligate să semneze pe proprie răspundere faptul că vor respecta normele de conduită internă. Compania noastră nu va tolera comportamentul inadecvat al angajaţilor săi. Holzindustrie Schweighofer îndeplineşte toate cerinţele legale impuse de statul român. Mai mult decât atât, suntem certificaţi FSC (Forest Stewardship Council) şi PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) şi suntem monitorizaţi permanent de auditori independenţi care ţin evidenţa stocurilor de materie primă prelucrată în fabricile noastre şi verifică legalitatea provenienţei materiei prime prelucrate în unităţile noastre de producţie", se spune în punctul de vedere al companiei.

Holzindustrie Schweighofer face parte din holdingul austriac privat Schweighofer Group. La nivelul anului 2014, compania avea 2.500 de angajaţi în unităţile de producţie din România. Holzindustrie Schweighofer menţionează că, în perioada 2002 – 2015, a investit în România 778 de milioane de euro, din care 166 de milioane de euro în ultimii doi ani.

AGERPRES