Ecologiștii iau la ochi țările din Vestul Balcanilor, cu privire la nivelul crescut al emisiilor poluante.

Astfel, 18 centrale aflate în şase ţări din vestul Balcanilor emit de 2,5 ori mai mult dioxid de sulf decât totalul produs de mai mult de 200 de centrale similare din ţările membre UE.

Ecologiștii iau la ochi țările din Vestul Balcanilor. Centralele electrice pe cărbune, o problemă

Un grup ecologist european, Bankwatch, susţine că centralele electrice alimentate cu cărbune din vestul Balcanilor provoacă mai multă poluare decât complexele similare din toate ţările Uniunii Europene luate la un loc.

Locuitorii oraşelor din regiune s-au obişnuit să respire aerul înecăcios în lunile de iarnă, deoarece calitatea aerului scade dramatic.

Reţeaua de informaţii a grupului indică faptul că o mare parte a problemei este la centralele alimentate cu cărbune.

Există doar 18 astfel de centrale în cele şase ţări din vestul Balcanilor, dar, împreună, ele emit de 2,5 ori mai mult dioxid de sulf decât totalul produs de mai mult de 200 de centrale similare din ţările membre UE.

Bankwatch susţine că există o soluţie simplă. Centralele din vestul Balcanilor ar trebui să se conformeze regulilor pentru emisii din UE, sau să fie închise, potrivit BBC.

Cea mai caldă vară europeană în 2021

În context, Europa a avut anul acesta cea mai caldă vară, deși la o diferenţă mică față de cele două temperaturi cele mai ridicate înregistrate anterior pentru perioada iunie-august, au anunţat oamenii de știință din Uniunea Europeană.

Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice transmite că temperatura medie a aerului în iunie-august a fost cu aproape 1 grad Celsius peste media 1991-2020. Cele mai calde veri anterioare, din 2010 și 2018, au fost cu 0.1 grade mai reci.

Temperatura de vară din 2021 marchează cea mai recentă etapă într-o tendință de încălzire globală pe termen lung, în timp ce emisiile de gaze cu efect de seră schimbă clima planetei.

Înregistrările Copernicus datează din 1950, dar sunt verificate cu alte seturi de date care încep de la mijlocul secolului al XIX-lea.