Ecomomia Greciei s-ar putea confrunta cu „o moarte lentă”

Grecia şi Portugalia s-ar putea confrunta cu "o moarte lentă" din punct de vedere economic, în condiţiile în care aceste state alocă o mare parte din venituri pentru plata datoriilor, iar investitorii cer prime de risc la achiziţia obligaţiunilor, potrivit agenţiei de rating Moody's. Cele două ţări pot evita aceste scenarii, însă oportunităţile sunt limitate. Portugalia dispune de mai mult timp pentru "a inversa trendul", dar Grecia are mult mai puţin timp, se arată într-un r

Grecia şi Portugalia s-ar putea confrunta cu „o moarte lentă” din punct de vedere economic, în condiţiile în care aceste state alocă o mare parte din venituri pentru plata datoriilor, iar investitorii cer prime de risc la achiziţia obligaţiunilor, potrivit agenţiei de rating Moody’s.

Cele două ţări pot evita aceste scenarii, însă oportunităţile sunt limitate. Portugalia dispune de mai mult timp pentru „a inversa trendul”, dar Grecia are mult mai puţin timp, se arată într-un raport al Moody’s, citat de Bloomberg.

Primele pe care investitorii le cer la achiziţionarea obligaţiunilor elene, în locul titlurilor emise de Germania, sunt de şase ori mai mare decât erau în urmă cu doi ani, iar spreadurile s-au dublat după 2008 în cazul Portugaliei.

Grecia avea anul trecut cel mai mare deficit bugetar din zona euro, de peste patru ori limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) tolerată de Uniunea Europeană. Datoriile Portugaliei vor echivala în acest an cu 85% din PIB, potrivit estimărilor Comisiei Europene.

Probabilitatea unei „morţi subite” sub forma unei crize a balanţei plăţilor este neglijabilă, subliniază raportul. Cele două state trebuie să implementeze măsuri de consolidare fiscală, dificile din punct de vedere politic, pentru a evita degradarea situaţiei datoriilor, ceea ce va crea presiuni asupra ratingurilor.

Autorităţile de la Lisabona şi Atena ar putea fi forţate să majoreze taxele, afectând astfel investiţiile şi încurajând emigrarea. Pe de altă parte, însă, ţările puternice din zona euro vor ajuta, probabil, pe cele mai slabe.

Analiştii Moody’s consideră improbabil scenariul în care statelor membre ale zonei euro confruntate cu probleme legate de lichiditate le va fi refuzat ajutorul de care au beneficiat băncile şi companiile europene în timpul crizei financiare globale.

SURSA: Mediafax