Potrivit cifrelor revizuite publicate joi de Departamentul Comerţului, PIB-ul SUA a înregistrat, în perioada aprilie-mai 2013, o creştere anuală de 2,5%, faţă de un avans de 1,7% cât s-a prognozat iniţial. În plus, creşterea economică din trimestrul al doilea este dublă faţă de creşterea de 1,1% înregistrată în primele trei luni şi depăşeşte de asemenea estimările analiştilor (2,2%).
‘Accelerarea PIB-ului în trimestrul al doilea reflectă în primul rând o revenire a exporturilor şi a investiţiilor non-rezidenţiale precum şi o scădere mai modestă a cheltuielilor statului federal’, subliniază Departamentul Comerţului.
Exporturile au crescut cu 8,6% în perioada aprilie-iunie 2013, aceasta fiind cea mai mare creştere înregistrată în ultimii trei ani, după ce în primul trimestru au înregistrat o contracţie de 1,3%. Cheltuielile statului federal, afectat de reducerile bugetare care au intrat în vigoare în luna martie, au continuat să scadă în al doilea trimestru (minus 1,6%) însă este vorba de un ritm mult mai modest decât scăderea înregistrată în primul trimestru (minus 8,4%). Principalul motor al economiei americane, cheltuielile de consum (responsabile pentru aproximativ 70% din economia americană) au continuat să crească, 1,8% în trimestrul al doilea, dar este vorba de o încetinire comparativ cu creşterea de 2,3% înregistrată în trimestrul precedent.
Aceste date ar putea să-i facă pe oficialii de la Banca centrală a SUA mai încrezători în planul lor de a începe să reducă achiziţiile de obligaţiuni la finele acestui an. În prezent, Fed cumpără lunar obligaţiuni în valoare de 85 de miliarde de dolari în încercarea de a menţine dobânzile la un nivel scăzut şi a reduce rata şomajului.
Economiştii se aşteaptă ca ritmul de creştere al economiei americane să continue să accelereze în a doua jumătate a anului pe măsură ce efectele măsurilor de austeritate bugetară se vor atenua.
SURSA: Agerpres