Analiştii se aşteptau la un avans de 1% în perioada aprilie-iunie 2013, după ce estimarea preliminară a Departamentului Comerţului din SUA indica o creştere de 1,7% în primul trimestru din 2013.
Guvernele locale şi-au majorat cheltuielile pentru prima dată în acest an iar Guvernul federal a redus cheltuielile cu doar 1,5% în perioada aprilie-iunie 2013. Economiştii se aşteaptă la o creştere a economiei SUA de 2,5% în trimestrele trei şi patru.
Departamentul Comerţului din SUA, prima economie din lume, a revizuit în creştere datele privind avansul PIB al SUA în 2012, de la 2,2% la 2,8%, ceea ce a stimulat angajările, fiind create lunar aproximativ 200.000 de locuri de muncă.
În timpul recesiunii, din decembrie 2007 în iunie 2009, economia SUA s-a contractat cu 4,3%, faţă de 4,7% cât s-a estimat anterior, dar rămâne cel mai sever declin de la Marea Depresiune din anii ’30.
Cheltuielile de consum, responsabile pentru aproximativ 70% din economia americană, au crescut cu doar 1,8% în trimestrul doi din 2013, după un avans de 2,3% în precedentele trei luni.
Economiştii sunt de părere că aceste date ar putea fi luate în considerare de Rezerva Federală atunci când va analiza dacă economia americană este suficient de puternică pentru ca Fed să poată începe să-şi reducă stimulentele monetare.
Recent, preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat că banca centrală a SUA ar putea să-şi încetinească ritmul achiziţiilor de obligaţiuni la finele acestui an şi să oprească complet acest program la mijlocul anului următor. În prezent, Fed cumpără lunar obligaţiuni în valoare de 85 de miliarde de dolari în încercarea de a menţine dobânzile la un nivel scăzut şi a reduce rata şomajului. AGERPRES