Este vorba de cel mai puternic ritm de creştere înregistrat de prima economie a lumii de la debutul publicării datelor statistice, în 1947, şi vine după o prăbuşire istorică de 31,4% în al doilea trimestru, conform agerpres.ro

Economia din SUA rămâne în continuare sub nivelul la care era înaintea pandemiei

Însă această creştere spectaculoasă în perioada iulie-septembrie, anunţată cu cinci zile înainte de alegerile prezidenţiale, a fost susţinută în principal de ajutoarele generoase acordate de Guvernul federal gospodăriilor şi companiilor în contextul pandemiei de Covid-19, ajutoare care între timp au fost eliminate.

De asemenea, economia americană rămâne în continuare sub nivelul la care era înaintea pandemiei, în trimestrul patru al anului trecut, iar analiştii subliniază că recuperarea va fi una lentă în condiţiile în care numărul cazurilor de infecţie cu coronavirus a început din nou să crească în SUA.

Un raport separat publicat joi de Departamentul american al Muncii arată că 751.000 de persoane au depus cereri iniţiale pentru ajutoare de şomaj în săptămâna care s-a încheiat la 24 octombrie, comparativ cu 791.000 în săptămâna anterioară. Chiar dacă cererile iniţiale pentru ajutoarele de şomaj au scăzut semnificativ faţă de recordul de 6,867 milioane înregistrat în luna martie, numărul lor rămâne deasupra vârfului de 665.000 înregistrat în timpul recesiunii din 2007-2009.

Alegeri prezidențiale SUA au înregistrat o participare record

US Elections Projects a publicat marți o statistică potrivit căreia s-a înregistrat un record de participare la alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii. Peste 70 de milioane de oameni au votat deja, mai mult decât dublul participării totale la vot la alegerile prezidențiale din anul 2016.

Această participare masivă la vot indică atât un interes sporit al americanilor faţă de competiţia dintre preşedintele republican în exerciţiu Donald Trump şi rivalul său democrat Joe Biden, cât şi dorinţa alegătorilor de a reduce riscul de expunere la COVID-19, într-un context în care pandemia pare să crească în forţă odată cu apropierea iernii.

Democraţii au un avantaj semnificativ la votul anticipat, evitat acum de republicani pe fondul atacurilor repetate şi neîntemeiate ale lui Trump în sensul că acest sistem de vot încurajează frauda.

Per total, democraţii au un avantaj de 2 la 1 la votul anticipat, dar în ultimele săptămâni republicanii au recuperat, conform datelor colectate de US Elections Project, coordonat de profesorul Michael McDonald de la Universitatea Florida.

Potrivit acestuia, participarea finală la vot ar putea ajunge la cifra record de 150 de milioane, sau 65% din potenţialii alegători, adică cea mai ridicată din 1908.