Problema datoriilor din Europa poate bloca pieţele financiare şi ar putea cauza o criză globală similară celei de la finele anului 2008 dacă nu este rezolvată, a declarat, joi, un important oficial al Rezervei Federale americane (Fed), citat de Reuters.
Situaţia dificilă a datoriilor statelor europene poate reprezenta un risc major pentru recuperarea economică a Statelor Unite, deoarece ameninţă pieţele financiare globale şi comerţul internaţional, a adăugat Daniel Tarullo, membru în consiliul guvernatorilor Fed.
Până sâptămâna trecută oficialii Fed au încercat să minimalizeze impactul crizei din Europa asupra economiei americane.
Pieţele financiare au înregistrat joi o nouă şedinţă marcată de turbulenţe, bursa din SUA a scăzut cu 2,5%, iar investitorii s-au orientat către active considerate sigure.
Îngrijorarea investitorilor vizează încă Grecia, însă temerile s-au amplificat că nici măcar planul de 750 de miliarde de euro anunţat de statele din zona euro nu va fi suficient pentru a rezolva problema datoriilor Europei.
„Investitorii sunt conştienţi că acest pachet nu poate rezvolva necesitatea de reforme fiscale în zona euro”, a spus Tarullo, într-un discurs pregătit pentru audieri într-o comisie a congresului SUA.
Remarcile guvernatorului Fed au fost neobişnuit de detaliate, în general instituţia limitându-se la abordarea problemelor de reglementare.
„Dacă problemele datoriilor statelor de la periferia Europei se extind şi cauzează dificultăţi majore în Europa, băncile americane vor înregistra pierderi mari din cauza expunerii semnificative. În plus faţă de impactul direct asupra instituţiilor bancare americane, stresul financiar din Europa s-ar putea transmite şi pieţelor internaţionale”, a afirmat oficialul.
Economia SUA îşi revine rapid după ce a atins punctul minim al declinului economic în vara anului trecut. PIB al SUA a avansat anual cu 3,2% în primul trimestru.
SURSA: Mediafax