“Economia României va stagna, putem aștepta o creștere doar bazată pe stimulente electorale”. Declarația îi aparține lui Liviu Voinea, în prezent ministru delegat pentru buget în Guvernul Ponta. A fost făcută, însă, în 2012, când Liviu Voinea era doar directorul Grupului de Economie Aplicată.
Citatul complet de atunci: „Economia va stagna în 2012. Asta înseamnă orice între minus 1% și plus 1%. Nu văd care ar putea fi motoarele creșterii în 2012 ținând cont că exporturile au crescut cu 55% între 2009 și 2011, deci nu mai pot menține același ritm în lipsa unor schimbări tehnologice fundamentale și cu un curs de schimb stabil, iar agricultura a crescut la rândul său puternic în 2011. Consumul gospodăriilor nu poate crește pentru că nu cresc veniturile populației, și nici creditarea nu se va relua, iar consumul administrației centrale și locale va scădea, cel puțin pe hârtie. Practic, putem aștepta o creștere în 2012 doar bazată pe stimulente electorale, iar aceasta, dacă s-ar produce, nu ar fi una sănătoasă. Mai mult, această evaluare de ansamblu ia în considerare un scenariu neutru pe plan european. Dacă însă recesiunea va fi de durată în zona euro, atunci și România va reintra în recesiune. Deci scenariul optimist este stagnare, iar cel pesimist recesiune“. Și a avut dreptate? A avut, PIB crescând cu 0,6% în acel an. Dar știți ceva? Propun să înlocuim 2012 cu 2014, fiincă „motoarele creșterii“, pardon, stagnării, sunt cam aceleași:
Exporturile? Clar nu mai pot menține același ritm de creștere, în prima jumătate a anului importurile au crescut mai repede decât exporturile și deficitul comercial a crescut față de perioada similară din 2013. Agricultura? Clar nu poate să ne aducă un rezultat mai bun după performanța din 2013. Ci probabil unul mai prost. Consumul gospodăriilor este incert, așa cum probează TVA-ul colectat la buget, în creștere doar cu 1,9% în expresie nominală. Veniturile și cheltuielile gospodăriilor s-au ridicat în primul trimestru din 2014 la un nivel inferior celui atins în primul trimestru din 2013; aștept cu interes datele pe trimestrul II. Consumul administrației centrale și locale este la jumătatea anului în scădere cu 0,3% față de primul semestru din 2013.
Ce avem în zona euro? O creștere de doar 0,7% + incertitudini legate de războiul din Ucraina.Deci care este scenariul optimist? Cu voce tare, vă rog. Ah, da, 2,8%, „ciocu’ mic, fiindcă suntem noi la putere acum!“.
Bogdan Glăvan,
profesor de economie, autorul blogului www.logec.ro