Potrivit BBC, de vină ar fi fost instaurarea măsurilor destinate să limiteze pandemia de coronavirus, la finalul lunii martie, citează agerpres.
Totodată, PIB-ul Marii Britanii a înregistrat un declin de 2% în primele trei luni din 2020, după o creştere zero în trimestrul patru din 2019, a anunţat miercuri Oficiul Naţional de Statistică (ONS).
Rezultatele din primul trimestru au fost influenţate de scăderea economică record, de 5,8%, din martie, şi reflectă doar o săptămână în care au fost introduse restricţii complete.
Așteptările analiștilor
Analiştii se aşteaptă la un declin mai accentuat, de peste 10%, în trimestrul doi din 2020.
Deşi analiştii se aşteptau la o contractare cu 2,6% a economiei britanice în primul trimestru din acest an, cifra de 2% anunţată de ONS reprezintă cel mai semnificativ declin de la finalul lui 2008.
Au fost raportate „scăderi semnificative” în sectorul serviciilor, a producţiei industriale şi în construcţii, a precizat Oficiul Naţional de Statistică. Serviciile, care reprezintă peste 75% din PIB-ul Marii Britanii, au înregistrat un declin trimestrial cu 1,9%, pe fondul dificultăţilor cu care s-au confruntat agenţiile de turism şi hotelurile în urma introducerii restricţiilor.
În primul trimestru din 2020, Franţa şi Italia au raportat un declin mai accentuat, de 5,8% şi, respectiv, 4,7%, dar restricţiile au fost impuse mai devreme cu două săptămâni.
Şi Banca Angliei a avertizat că se aşteaptă în acest an la o contracţie istorică de 14% a economiei britanice, ceea ce ar fi cea mai gravă prăbuşire înregistrată de Regatul Unit în peste 300 de ani.
Săptămâna trecută, Banca Angliei a dat publicităţii ceea ce numeşte „un scenariu ilustrativ”, potrivit căruia Produsului Intern Brut al Marii Britanii se va contracta cu 14% în 2020, urmând să îşi revină cu un salt de 15% în 2021. Acest scenariu se bazează pe ipoteza că măsurile de distanţare socială şi schemele de sprijin guvernamental vor rămâne în vigoare până la începutul lunii iunie, după care vor fi retrase treptat. Conform acestui scenariu, Banca Angliei se aşteaptă la o prăbuşire cu 25% a PIB-ului în perioada aprilie-iunie, comparativ cu trimestrul precedent, precum şi o dublare a ratei şomajului, până la 9%.
„Cu toate acestea, pe măsură ce economia evoluează, Banca va acţiona aşa cum este necesar pentru a asigura stabilitatea financiară şi monetară care este esenţială pentru prosperitatea pe termen lung”, a declarat guvernatorul BoE, Andrew Bailey.