Productivitatea din Marea Britaniepentru luna iunie a scazut cu 0,5% in luna iunie. Dincolo de faptul ca este un minus, analistii britanici s-au aratat ingrijorati de faptul ca initial calculasera un backup de doar 0,1%, de cinci ori mai mic. La un calcul anualizat a reiesit o pierdere de 0,8% fata de productivitatea din anul precedent.

La un calcul mai amplu, ce include pe langa productia industriala si utilitatile si ramura miniera, declinul anualizat nu mai este de 0,8%, ci se dubleaza la 1,6%, fiind cea mai mare scadere din decembrie 2005 pana in prezent. O posibila cauza este faptul ca in mai s-au inregistrat temperaturi mai ridicate decat in mod normal ceea ce a dus la o scadere a productiei de electricitate si gaze cu 5,2%, deoarece cererea pentru incalzire a fost mai redusa.

Potrivit lui Philip Stew, economist-sef la Investec, „se pare ca economia britanica este din ce in ce mai slabita si nu ne putem astepta la rezultate prea bune in cea de-a doua parte a anului”. De altfel, cresterea economica a fost de doar 0,3%, rimtul de crestere fiind din ce in mai diminuat, astfel incat riscul de recesiune este din ce in ce mai aproape.

Sursa: The Guardian