Producția economică a Chinei a crescut cu 4% în ultimul trimestru al lui 2021, dar a înregistrat o încetinire față de trimestrul precedent. De atfel, ritmul de creştere al economiei a încetinit în trimestrul patru al anului trecut.
Câțiva analiști economici susțin că Beijingul se confruntă cu cea mai dificilă perioadă de la reforma și deschiderea de acum 40 de ani, conform unei analize New York Times.
China, afectată de o criză economică
Economia Chinei a încetinit seminificativ în ultimele luni ale lui 2021 deoarece măsurile guvernamentale de limitare a speculațiilor imobiliare au afectat și alte sectoare economice. De asemenea, restricțiile împotriva COVID-19 au afectat și cheltuielile consumatorilor.
Luni, 17 ianuarie, Biroul Național de Statistică al Chinei a informat că producția economică din octombrie 2021 până în decembrie 2021 a fost cu doar 4% mai mare decât cea din 2020. Acest procent a reprezentat un nivel scăzut comparativ cu majorarea de 4,9% din trimestrul al treilea al lui 2021, înregistrată între iulie și septembrie.
Cererea mondială de electronice de larg consum, mobilier și alte bunuri materiale pentru casă a făcut ca exporturile să crească la un nivel record pentru China, împiedicând stagnarea dezvoltării economice. În 2021, producția economică chineză a fost cu 8,1% mai mare decât în 2020, au transmis oficialii partidului comunist de la Beijing, însă o mare parte din această creștere a avut loc doar în prima jumătate a lui 2021.
Îngrijorări la nivel mondial pentru criza chinezească
Economia Chinei este principala ramură a dezvoltării economice globale din ultimii ani, iar actuala criză îi determină pe specialiștii economici să observe că perspectivele economice mondiale largi încep să fie haotice.
Oficalii regimului comunist chinez se confruntă acum cu încetinirea economiei. Aparent, noile reguli pe care le-au impus pentru a aborda inegalitatea veniturilor și a controla companiile naționale fac parte dintr-un plan pe termen lung de protejare a economiei chineze și a securității naționale. În prezent, însă, aceștia sunt îngrijorați că măsurile respective cauzează instabilitate economică pe termen scurt.
Criza actuală ar putea afecta rezultatele alegerilor prezidențiale din toamnă, când președintele chinez Xi Jinping este așteptat să revendice un al treilea mandat de cinci ani în cadrul Congresului Partidului Comunist. Încercând să aibă o atitudine optimistă în raport cu realitatea, acesta a spus luni că are „toată încrederea în viitorul economiei Chinei.”