Economia Chinei va continua să înregistreze o încetinire în 2025

Se preconizează că economia Chinei va continua să înregistreze o încetinire în 2025, în ciuda unui impuls temporar generat de măsurile recente de stimulare, conform unui raport al Băncii Mondiale. Conform estimărilor acestei instituții financiare internaționale, rata de creștere va scădea la 4,3% în 2025, comparativ cu proiecția de 4,8% pentru 2024, informează CNBC.

Estimările pentru 2024 au fost ajustate în sus cu 0,3% față de proiecția din aprilie, ca urmare a măsurilor recente de stimulare implementate de Beijing. Aceste acțiuni au crescut încrederea investitorilor și au dus la o creștere temporară a pieței de capital, dar efectele s-au diminuat ulterior.

Totuși, prognoza pentru 2025 rămâne constantă, chiar și în contextul măsurilor orientate în principal pe politica monetară.

Aaditya Mattoo, economist-șef al Băncii Mondiale pentru Asia de Est și Pacific, a afirmat pentru CNBC că „dimensiunea fiscală” a măsurilor de stimulare nu este încă bine definită, ceea ce complică prognozarea evoluției economice.

 ”Întrebarea este dacă [stimulentele] pot compensa cu adevărat preocupările consumatorilor legate de scăderea salariilor, de veniturile în scădere din proprietăţi şi de temerile legate de boală, îmbătrânire sau şomaj”, a declarat Mattoo.

Banca Mondială a asociat cheltuielile reduse ale consumatorilor din China cu aceste preocupări, precum și cu probleme persistente, cum ar fi stagnarea sectorului imobiliar, îmbătrânirea populației și tensiunile internaționale în creștere.

Banca Mondială
SURSA FOTO: Dreamstime

Măsurile de stimulare au fost orientate în principal spre ofertă și investiții

James Sullivan, liderul cercetării pentru capital în regiunea Asia-Pacific la JPMorgan, a evidențiat săptămâna trecută că măsurile de stimulare au fost orientate în principal spre ofertă și investiții, neglijând în schimb problemele legate de consum din China.

”Întrebarea crucială în China acum este dacă [stimulentele] se vor direcţiona doar către partea de ofertă sau vor ajunge, în cele din urmă, la cererea consumatorilor. Aceasta nu este însă aşteptarea noastră în acest moment”, a adăugat Sullivan.

În același timp, Hui Shan, economistul-șef pentru China la Goldman Sachs, a subliniat că evoluția economică a Chinei în anul următor va fi influențată semnificativ de dimensiunea unui posibil pachet suplimentar de stimulente, dar și de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie.

Marți, președintele Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă a Chinei a promis măsuri suplimentare pentru a sprijini economia, inclusiv accelerarea emiterii de obligațiuni destinate guvernelor locale, deși nu au fost anunțate planuri noi semnificative de stimulare.

Banca Mondială a recomandat de mult timp Chinei să-și impulsioneze creșterea prin politici mai curajoase, precum încurajarea concurenței, modernizarea infrastructurii și reformarea sistemului educațional.

Banca Mondială preconizează că restul regiunii Asia de Est și Pacific va înregistra o creștere de 4,7% în acest an

Cu toate acestea, Mattoo a subliniat că stimulentele nu pot înlocui reformele structurale profunde necesare pentru a susține o creștere pe termen lung. Oricum, orice impuls generat de măsurile de stimulare ar fi benefic pentru restul regiunii, care continuă să depindă considerabil de China pentru dezvoltarea sa, a adăugat el.

Banca Mondială preconizează că restul regiunii Asia de Est și Pacific va înregistra o creștere de 4,7% în acest an, iar în anul următor va ajunge la 4,9%, susținută de o recuperare a exporturilor și de îmbunătățirea condițiilor financiare.

Cu toate acestea, regiunea va trebui să identifice mai mulți factori interni care să contribuie la creștere, pe fondul încetinirii economiei Chinei.

”Timp de trei decenii, creşterea economiei Chinei a avut un efect benefic asupra vecinilor săi, dar amploarea acestui impuls este acum în scădere”, a concluzionat Banca Mondială în raportul său de marţi.