Economia Chinei creşte într-un ritm „mai lent”

Economia chineză, a treia economie mondială, a cunoscut o diminuare a ritmului de creştere în al doilea trimestru al acestui an, după ce măsurile destinate evitării supraîncălzirii au început să dea rezultate, transmite AFP.Biroul Naţional de Statistică (BNS) a anunţat că în perioada aprilie-iunie 2010 Produsul Intern Brut a cunoscut o creştere de 10,3 procente în ritm anual. Chiar dacă este vorba de al treilea trimestru consecutiv în care PIB-ul Chinei cunoaşte o creştere

Economia chineză, a treia economie mondială, a cunoscut o diminuare a ritmului de creştere în al doilea trimestru al acestui an, după ce măsurile destinate evitării supraîncălzirii au început să dea rezultate, transmite AFP.

Biroul Naţional de Statistică (BNS) a anunţat că în perioada aprilie-iunie 2010 Produsul Intern Brut a cunoscut o creştere de 10,3 procente în ritm anual. Chiar dacă este vorba de al treilea trimestru consecutiv în care PIB-ul Chinei cunoaşte o creştere de două cifre, este vorba de o uşoară încetinire în raport cu o creştere de 11,9 procente înregistrată în primul trimestru al acestui an şi creşterea de 10,7 procente, înregistrată în ultimele trei luni ale anului trecut.

Potrivit BNS, în primul semestru al acestui an economia chineză a înregistrat o creştere de 11,1 procente, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Produsul Intern Brut al Chinei pe primele şase luni s-a situat la 17.280 miliarde de yuani (2.550 miliarde de dolari).

„În general, economia chineză funcţionează bine”, a declarat purtătorul de cuvânt al NBS, Sheng Laiyun, adăugând că uşoara încetinire din trimestrul al doilea va ajuta economia chineză să evite supraîncălzirea.

Investiţiile în zonele urbane, unul din motoarele economiei chineze, au înregistrat o creştere de 25,5 procente în primul semestru, în timp ce producţia industrială a cunoscut o creştere de 17,6 procente. De asemenea investiţiile fixe au crescut cu 25 de procente în ritm anual până la 11.418 miliarde de yuani (1.670 miliarde de dolari). Vânzările cu amănuntul au crescut cu 18,2 procente până la 7.270 miliarde yuani (1.060 miliarde dolari) în primele şase luni. Pe primul semestru rata inflaţiei s-a situat la 2,6 procente.

Guvernul de la Beijing şi-a fixat pentru acest an o ţintă de creştere economică de aproximativ opt procente.

SURSA: Agerpres