Creşterea Produsului Intern Brut (PIB) al Chinei a accelerat de la 10,7% în ultimele trei luni din 2009 la 11,9% în primul trimestru din 2010, ceea ce pentru unii analişti reprezintă un semn de supraîncălzire a economiei, transmite AFP.

Avansul PIB din primul trimestru, cel mai mare după 2007, reflectă, printre altele, nivelul redus de raportare, având în vedere că în perioada similară a anului trecut economia era afectată de criza mondială. În primele trei luni din 2009, economia a crescut cu 6,2%, ritm considerat slab.

Unii analişti cred că avansul prea rapid al economiei exercită presiuni asupra dobânzilor şi monedei chineze.

„Sunt semne de supraîncălzire economică. De aceea sunt necesare măsuri de limitare a acestui proces. Sunt esenţiale capacitatea autorităţilor de a orienta economia pe un drum mai durabil şi apariţia unei inflaţii generalizate în al doilea semestru sau o încetinire a avansului în 2011”, a afirmat analistul Standard Chartered Stephen Green.

Inflaţia s-a plasat la 2,2% în perioada ianuarie-martie, după ce anul trecut s-a aflat în teritoriu negativ. Autorităţile au fixat ca limită pentru acest an nivelul de 3%.

Investiţiile în capitalul fix au avansat cu 25,6%, în ritm anual, în primul trimestru, în timp ce producţia industrială a urcat cu 19,6%.

SURSA: Mediafax