Declinul anual al investiţiilor în active fixe s-a moderat în perioada ianuarie-august 2020, datorită măsurilor de stimulare adoptate de Guvern, dar autorităţile sunt îngrijorate în privinţa perspectivelor, din cauza riscurilor externe, pe fondul escaladării tensiunilor dintre SUA şi China, conform agerpres.ro

Redresarea economiei în China

„Credem că redresarea economiei Chinei este solidă şi ar trebui să continue în trimestrul patru şi în 2021, în urma creşterii semnificative a investiţiilor, a redresării graduale a consumului şi a rezilienţei exporturilor”, a subliniat Louis Kuijs, de la Oxford Economics.

Producţia industrială a urcat în ritm anual cu 5,6% în august, cel mai rapid ritm de creştere din ultimele opt luni, arată datele publicate marţi de Biroul de Statistică, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 5,1%. În iulie, creşterea a fost de 4,8%.

Trebuie menționat că în august vânzările de retail au crescut pentru prima dată în acest an, cu 0,5%, în timp ce analiştii se aşteptau la o creştere zero. În iulie, scăderea a fost de 1,1%.

Unii analişti avertizează că avansul economiei ar putea încetini din cauza riscurilor externe, pe fondul tensiunilor comerciale dintre Washington şi Beijing.

Economia chineză a crescut cu 3,2% în trimestrul doi din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, în urma redeschiderii fabricilor şi a magazinelor. În primul trimestru din 2020 PIB-ul Chinei s-a contractat cu 6,8%.

Acord de referință semnat între Uniunea Europeană și China

China și Uniunea Europeană au semant un acord bilateral pentru protejarea a 100 de indicații geografice europene în China și a 100 de indicații geografie din China în Uniunea Europeană.

Acest acord, încheiat pentru prima dată în noiembrie 2019, ar trebui să aducă beneficii comerciale reciproce, dar şi să introducă pe pieţele celor două părţi produse garantate şi de calitate. El reflectă angajamentul UE şi al Chinei de a-şi îndeplini angajamentul asumat în cadrul summiturilor anterioare UE-China şi de a adera la normele internaţionale ca bază pentru relaţiile comerciale.

Piaţa chineză are un puternic potenţial de creştere pentru alimentele şi băuturile europene. În 2019, China a constituit a treia destinaţie pentru produsele agroalimentare din UE, ajungând la 14,5 miliarde de euro. Este, de asemenea, a doua destinaţie a exporturilor UE de produse protejate ca indicaţii geografice, reprezentând 9% ca valoare, aici fiind incluse vinurile, produsele agroalimentare şi băuturile spirtoase. În plus, datorită acestui acord, consumatorii europeni vor fi în măsură să descopere specialităţi autentice din China.