Potrivit datelor preliminare, pe ansamblul primului trimestru, creşterea celei de a doua economii mondiale a fost de 9,6%, ajungând la 20.446 miliarde yuani (3.146 miliarde de dolari).

Creşterea de 9,5% înregistrată în trimestrul al doilea este cea mai mică înregistrată de economia chineză după cel de al treilea trimestru din 2009, când economia globală îşi revenea din cea mai gravă recesiune din ultimii 80 de ani.

O încetinire a ritmului de creştere era de aşteptat, şi este chiar binevenită, având în vedere faptul că Banca Centrală a Chinei a majorat de trei ori dobânda de bază în acest an, în încercarea de a ţine sub control inflaţia. Performanţele înregistrate de economia chineză în al doilea trimestru sunt chiar mai bune decât se aşteptau economiştii, ceea ce înseamnă că autorităţile de la Beijing mai pot adopta măsuri de înăsprire a politicii monetare.

Economia chineză este susţinută în principal de investiţiile în capital fix, care au crescut cu 25,6% în ritm anual în primele şase luni, până la 12.460 miliarde de yuani (1.930 miliarde de dolari). De asemenea, producţia industrială a crescut cu 14,3% în primul semestru, iar vânzările cu amănuntul au crescut cu 16,8%.

Banca Mondială estimează că China va înregistra o creştere economică de 9,3% în acest an, după ce, recent, şi-a revizuit în sus estimările, de la 8,5%.
SURSA: Agerpres