Companiile devin mai competitive prin economia circulară

Asociația Soluții Sustenabile alături de Stratos continuă campania de informare „A doua viață. Modele de economie circulară, o serie de videoreportaje în care vor fi prezentate exemple de bune practici de trecere de la un model de business liniar la unul circular.

Campania se lansează pe 29 aprilie și se adresează în special mediului de afaceri. În fiecare episod vor fi prezentate una sau mai multe inițiative de circularitate implementate în interiorul companiilor, cu scopul de a inspira sectorul de business să facă trecerea mai repede și mai ușor la un model de afaceri mai puțin poluant, cu un impact negativ cât mai redus.

Ediția de anul acesta va cuprinde șase episoade, care vor fi difuzate în primăvară și în toamnă, pe platforma de sustenabilitate eEco.ro, principalul proiect de conștientizare al asociației, cât și pe platformele Social Media ale partenerilor în proiect.

Reportajele vor pune accentul pe ideea de competitivitate, în contextul în care anul acesta Uniunea Europeană și-a redefinit strategia de tranziție către o economie verde, prin măsuri precum pachetul „Omnibus”, care au vizat simplificarea cerințelor administrative, cu scopul de a crește competitivitatea companiilor. Măsuri care au generat însă și îngrijorări din partea unor specialiști și a societății civile privind posibila slăbire a standardelor de sustenabilitate și a transparenței corporative.

„În al doilea an al campaniei, suntem și mai hotărâți să arătăm că practicile de economie circulară care activează major sustenabilitatea nu sunt „nice to have”, ci aduc un avantaj competitiv real.

Noi credem că relevanța unui business nu ar trebui să depindă de cât de stricte sunt reglementarile, ci de cât de pregătit este să inoveze, să optimizeze și să se adapteze într-o economie în schimbare. Economia circulară este una dintre cele mai puternice metode de a face exact asta – de la ecodesign și digitalizare, la eficiență în consumul de resurse și minimizarea deșeurilor.

Astfel că, afacerile care aleg acțiunea, devin exemple de bune practici care inspiră.”, ne explică Luminița Roșca, director general Stratos.

Ce este economia circulară

Modelul nostru economic este preponderent unul liniar, bazat pe principiul „Producem-Consumăm-Aruncăm”. În acest fel sunt folosite majoritatea produselor. Asta se traduce prin cantități enorme de deșeuri, poluare, multe resurse consumate și într-un final, riscul pentru companii de a nu-și mai putea continua activitatea, din lipsă de resurse. Consumăm anual mai mult decât poate planeta să regenereze.

Abordarea circulară presupune decuplarea creșterii economice de utilizarea resurselor de materii prime, prin prelungirea ciclului de viață al produselor, indiferent dacă vorbim despre folosirea obiectelor în comun, închiriere, reutilizare, reparare, renovare sau reciclare.

Doar 1,3% din economia României este circulară, cea mai scăzută rată din UE, unde media este de 11,8%. Însă obiectivul european este ca până în 2050 toată economia să devină circulară, tocmai pentru a reduce dependența de resurse, a combate schimbările climatice, a stimula inovația și locurile de muncă verzi, a crește reziliența economică și a respecta angajamentele globale de sustenabilitate.

„Instituții europene care măsoară economia circulară, precum EUROSTAT sau European Environment Agency, au observat câteva trenduri pozitive în ultimii ani: tot mai multe state au politici publice în această direcție – inclusiv România – companiile încep să se aplece tot mai mult asupra subiectului, nivelul de informație al cetățenilor și chiar și de implicare este din ce în ce mai mare.

Însă toate acestea nu se văd în cele mai importante cifre: gradul de circularitate al materialelor. De ce? Se întreabă specialiștii. Noi credem că unul dintre răspunsuri este legat de lipsa modelelor de bună practică. Acelea care să au dat rezultate bune.

Și acest gol ne-am propus noi să umplem. Să căutăm acele exemple care pot fi replicate și să le aducem în față. Dacă e mult sau puțin, va decide timpul. Dar măcar construim o bază de date valoroasă, nu doar pentru România, ci chiar la nivel european. Dacă nu chiar mondial”, precizează Teodora Ghenciu, președinte Asociația Soluții Sustenabile.

Context

Campania de videoreportaje „A doua viață” a început în 2024, ca un proiect-pilot, cu un format orientat spre soluții concrete și studii de caz locale și a adus în prim-plan afaceri, inițiative și lideri care transformă modul în care producem, consumăm și gândim resursele.

Au fost prezentate într-un mod accesibil și original măsuri de circularitate pentru domeniile cu cel mai mare impact în economie: Agricultură, Industria Automotive, Construcții, Alimente și băuturi, Ambalaje, Textile, Echipamente Electrice, Deșeuri, Ape uzate. Așa cum au fost ele descrise în Planul de Acțiune pentru Strategia Națională privind Economia Circulară.

Cu accent pe investițiile necesare, resursele folosite, avantajele aduse, dar și pe provocările întâmpinate, proiectul-pilot a fost un succes.

Campania a strâns peste 100.000 de vizualizări în mediul online, în mod organic. Presa de specialitate, evenimentele de business ale diferitelor organizații și ambasade au preluat exemplele oferite de acest proiect și le-au prezentat în comunitățile lor de afaceri.

Asta ne-a demonstrat că există interes pentru acest gen de comunicare și că era nevoie de un astfel de proiect, care să răspundă vizual la întrebarea cum trecem de la teorie la practică atunci când vorbim despre sustenabilitate în general și despre circularitate, în special.

Așa că în 2025 campania continuă cu a doua ediție, cu intenția de a transforma proiectul într-unul de referință pentru România și nu numai.

Cine sunt inițiatorii campaniei

Asociația Soluții Sustenabile este un ONG de mediu creat cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra schimbărilor climatice în rândul companiilor, autorităților, cetățenilor, prin prezentarea unor soluții care să inspire la acțiune. Instrumentul de bază folosit este imaginea. Campanii video gândite de specialiști în regie, film documentar și comunicare, care să atingă acele puncte sensibile care împing oamenii spre schimbare.

Stratos este o companie de consultanță de mediu cu o experiență de peste 10 ani pe piață, care susține și îndrumă afacerile din România să contribuie proactiv și responsabil la un viitor sustenabil. Compania a contribuit, în calitate de consultant, la realizarea Strategiei pentru Economie Circulară a României și la dezvoltarea Planului de acțiune pentru punerea în aplicare a acestei strategii.