Elaborarea „Cartii albe a guvernarii PSD – primii doi ani” s-a vrut a fi o lovitura de imagine pentru premierul Nastase. Din pacate, actiunea a fost prost elaborata de departamentul propagandistic al guvernului. Cel mai mediatizat capitol din scurta telenovela, a fost episodul abandonarii gentilor care contineau cele 1.300 de pagini, de catre parlamentarii din opozitie. Discutiile pe marginea raportului prezentat in fata celor doua camere reunite ale Parlamentului continua insa, soarta celor catorva zeci de genti devenind peste noapte subiect de interes national. In prezent, la cel mai inalt nivel al partidului majoritar, are loc actiunea „recuperarea gentilor” si cautarea unei institutii de invatamant careia sa i se faca donatia de ghiozdane.
Curiozitatea ne-a determinat sa rasfoim primul volum (467 pagini). Principalele realizari din anii 2001 – 2002 sunt consemnate la nivel macroeconomic si constau din cresterile inregistrate la capitolele produs intern brut, productie industriala, exporturi si inflatie. Capitolul referitor la nivelul de trai pare insa cel mai interesant din intreaga opera. Mai ales ca datele pot fi comparate cu cele obtinute de institutii independente.
Cu toate ca aceste cresteri la nivel macro nu au fost deocamdata suficient de mari pentru ca ele sa se regaseasca in nivelul de viata al populatiei, Nastase afirma ca populatia se bucura deja de o crestere evidenta a bunastarii: „Din anchetele realizate de INS asupra conditiilor de viata rezulta ca populatia considera efectiv ca nivelul de trai s-a imbunatatit”.
Guvernul spune ca peste 54% din gospodarii considera ca in anul 2002 aveau o situatie financiara cel putin la fel de buna ca in 2001, in timp ce in Barometrul de incredere a consumatorului, realizat de GfK, numai 46% dintre repondenti considera ca familia lor are o situatie cel putin la fel de buna ca in 2001. In plus, in intervalul mai 2001 – noiembrie 2002 categoria celor care considera ca au situatia mai buna decat in urma cu un an se pastreaza practic constanta – 18%, cei mai multi optimisti – 20% inregistrandu-se in perioada iunie-iulie 2001. Conform anchetei GfK, proportia celor care considera ca o duc mai prost ca in 2001, a scazut cu 5% in noiembrie 2002, la 45%, fata de luna anterioara. Nu se poate spune insa deocamdata ca aceasta este o tendinta clara, intrucat, in ultimele 18 luni proportia celor pesimisti s-a situat constant la peste 50%, cu un maxim de 59%, in martie 2002. „Indicatorul de incredere al consumatorului, care reflecta, de fapt, consumul privat, a inregistrat in perioada mai 2001 – octombrie 2002 o tendinta usor descrescatoare”, comunica GfK, conform propriilor anchete. si atunci de unde pot aparea aceste diferente dintre cifrele oficiale si cele obtinute de institutii independente? „Anchetele realizate de noi corespund normelor internationale. Diferentele pot proveni din stabilirea esantioanelor, formularea si ordinea in care se pun intrebarile, dar n-ar trebui sa depaseasca o marja de eroare de +/-3%, considerata acceptabila”, afirma Cosmin Alexandru de la GfK Romania.
Daca raportul abunda in realizari, in schimb nu se sufla o vorba despre scaderea consumului de produse de stricta necesitate. In aceeasi perioada analizata, romanii au cumparat cu 18% mai putin sampon si cu 9% mai putin detergent. Pentru toata gama de produse de curatenie reducerea este de 4,3%. si la produse alimentare a scazut consumul: margarina – 2,3%, ulei – 0,9%, ciocolata – 5,3%. Contradictia dintre cresterea PIB, evaluata la patru miliarde USD, si deteriorarea conditiilor de viata a majoritatii populatiei se explica prin distribuirea surplusului de venituri la un procent infim de locuitori. In concluzie, cu tot efortul depus, nu s-a punctat la capitolul imagine. Raportul n-a convins pe nimeni, mai ales ca oamenii citisera nota de plata a intretinerii pentru luna decembrie inainte de a asculta discursul premierului.