Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, în luna februarie, un deficit de 172 de milioane de euro, mai mult decât deublu față de luna februarie a anului trecut, arată datele Băncii Naționale a României.
Contul curent intră, astfel, pe deficit, după ce în ianuarie înregistrase un excedent de 216 milioane de euro.
Balanța comercială, adică diferența dintre exporturile și importurile de bunuri ale României a înregistrat un minus de 1,5 de milioane de euro, cu peste 400 de milioane de euro mai mult decât în 2017.
Doar în februarie, importurile României s-au dublat, până la 11 miliarde de euro.
„Investiţiile directe ale nerezidenţilore în România au însumat 794 milioane euro (comparativ cu 820 milioane euro în perioada ianuarie – februarie 2017), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 592 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 202 milioane euro.”, mai transmite BNR.
În luna februarie, inflația anualizată a ajus la 5%, de zece ori mai mult decât la finele anului 2016, principala cauză a acestei evoluții fiind creșterea prețurilor reglementate și a celor pentru alimente. Aceste creșteri, arată mai mulți economiști se datorează majorărilor nejustificate de salarii din zona bugetară.
În ultimele luni au avut loc discuții aprinse între partidele aflate la Guvernare și BNR. PSD și ALDE au reproșat Băncii că nu controlează suficient inflația și dobânzile, iar BNR a răspuns că rolul ei este acela de a menține echilibrele macroeconomice. De partea celalaltă, mai mulți economiști liberali cred cî, fără o majorare de dobânzi, inflația va continua să crească, iar deficitele se vor adânci.