Economia Europei este pusă sub mare presiune din cauza războiului din Ucraina deoarece necesită un consum de muniție foarte mare. De aceea, companiilor din domeniul apărării le este greu să facă față.
Războiul dintre Ucraina și Rusia vine cu un consum de muniție fără precedent, potrivit cotidianului Financial Times, citat de BBC. Forțele armate ale Ucrainei trag zilnic peste 5.000 de cartușe de artilerie, ceea ce este aproximativ egal cu comanda anuală a unei țări europene mici pe timp de pace.
Europa, greu încercată de războiul din Ucraina
Trecerea la economia de război generează o criză de aprovizionare în Europa, pentru că producătorii din domeniul apărării se luptă să accelereze producția cu scopul de a reface stocurile naționale și pentru a menține aprovizionarea Ucrainei.
În curând se împlinește un an de când Rusia a invadat Ucraina, iar ritmul cererii de muniții și explozibili se transformă într-un test al capacității de producție în domeniul apărării.
„Acesta este un război al capacității industriale”, a declarat Morten Brandtzeg, directorul executiv al companiei norvegiene de muniții și arme de foc Nammo, citat de ziar.
El spune că unele componente sunt atât de solicitate încât timpii de livrare au crescut de la luni la ani.
Companiile din domeniul apărării și-au mărit capacitatea de producție
Majoritatea companiilor și-au mărit capacitatea de producție în anticiparea comenzilor așteptate de la guvernele naționale și angajează, de asemenea, noi lucrători.
În luna ianuarie, Rheinmetall, care este cel mai mare producător din domeniul apărării din Germania, a anunțat că va construi o nouă fabrică de explozibili în Ungaria, în cadrul unui joint-venture cu guvernul.
Mick Ord, directorul executiv al Chemring, o companie britanică ce furnizează explozibili și combustibili contractorilor din domeniul apărării, a declarat că unii clienți au întrebat dacă este posibil să crească producția anumitor produse cu 100% până la 200%.
Potrivit acestuia, creșterea volumelor de producție a necesitat timp și investiții semnificative în noi fabrici.
„Acestea sunt proiecte destul de mari consumatoare de capital care necesită mai mulți ani pentru a fi construite, puse în funcțiune și lansate. Acesta nu este un lanț de aprovizionare în care poți să apeși pur și simplu pe un comutator”, a declarat Mick Ord pentru Financial Times.
Germania are nevoie de noi tancuri Leopard 2
Germania a aprobat livrarea de tancuri Leopard 2 către Ucraina, însă are nevoie să producă unele noi cât mai repede posibil. La 1 februarie, ministrul german al Apărării a declarat că țara are nevoie să comande rapid noi tancuri Leopard pentru a le înlocui pe cele care vor fi livrate Ucrainei.
De asemenea, el a mai spus că nu îl interesează de unde vin banii.
„Pentru mine, faptul crucial este că trebuie să comandăm noi tancuri, nu într-un an, ci rapid, astfel ca producţia să poată începe”, a declarat ministrul german Boris Pistorius în cadrul unei vizite la un batalion de tancuri din oraşul Augustdorf, ales să furnizeze Ucrainei cele 14 tancuri Leopard 2A6.
Ministrul german al Apărării a mai spus ”de unde vor veni banii? Haideţi să o spun neprotocolar: Sincer, nu-mi pasă. Este esenţial să le putem oferi rapid”.
În plus, el a răspuns și la întrebarea dacă face presiuni pentru o creştere a fondului special de 100 de miliarde de euro creat pentru modernizarea armatei după invazia rusă din Ucraina din februarie 2022.