Economia Uniunii Europene a crescut nesemnificativ în trimestrul al treilea, cu doar 0,2%, comparativ cu precedentele trei luni, a raportat ieri Eurostat. Rata modestă de creștere este similar cu cea din trimestrul anterior, reprezentând un ritm mult mai încet decât cel din primul trimestru de 0,7%. Stagnarea vine exact când Italia, Grecia și alte țări au nevoie de creștere pentru a se scăpa de a fi sufocate de datorii.
Iar imaginea este probabil mult mai rea. Statisticile nu includ Italia și Grecia, țările cu cele mai mari problem ale datoriilor. Iar criza datoriilor lor abia ce s-a înrăutățit în octombrie, la o lună după ce poza economic a fost făăcută.
Dincolo de scăderea nivelurilor de trai și afectarea pieței muncii în Europa, recesiunea ar putea fi o veste rea pentru Statele Unite, care vând 20% din exporturile lor în Europa, dar și pentru Asia.
Privită ca un întreg, Europa are cea mai mare economie din lume, producând anul trecut 16,2 trilioane de dolari în bunuri și servicii.SUA au produs de 14,5 trilioane de dolari, iar China 5,9 trilioane.
Deci o economie îmbolnăvită în Europa are capacitatea de a încetini creșterea în întreaga lume.
“Oamenii sunt nesiguri. Aceasta e otravă pentru creșterea economică”, a declarat Ferdinand Fichter de la institutul german de economie DIW.
Temerile că încetinire economice va conduce la înrăutățirea crizei datoriilor au fost evidente marți pe piețele financiare. Costurile de împrumut au crescut pentru multe națiuni, un indicator că investitorii sunt nervoși cu privire la împrumutarea acestora.
În Italia, randamentul pentru bondurile pe 10 ani a sărit din nou de 7%, chiar dacă noul regim a înlocuit regimul disfuncțional al lui Berlusconi. Costul crescut prima oară peste 7% săptămâna trecută, forțându-l pe Berlusconi să își dea demisia. Iar randamente de 7% au forțat Grecia și alte țări europene să ceară ajutor financiar.
Randamentul pentru Italia a urcat marți la 7,04%, cu 0,46 puncte față de ziua precedentă. Pentru Spania, randamentul a urcat cu 0,22 puncte, până la 6,29%, iar în cazul Franței a avansat cu 0,23 puncte, la 3,66%.
Creșteri ale randamentelor bondurilor declanșează încetinirea sau stagnarea economiei, creând un cerc vicios din care o țară este dificil să iasă. Când randamentele cresc pentru datoria guvernamentală, țara trebuie să cheltuiască mai mulți bani pentru plata dobânzilor. Dacă economia nu crește, atunci deficitul crește, iar țara respectivă trebuie să împrumute mai mult. Tăind din costurile cu serviciile pentru a reduce deficitul, economia va încetini și mai mult.
 
Cele mai mari două economii ale Europei, Germania și Franța, au continuat să crească în iulie-septembrie, dar nu mult mai repede decât vecinii lor – cu 0,5% Germania și cu 0,4% Franța.
Ceea ce se întâmplă în aceste țări se întâmplă și în restul Europei. Olanda, care tradițional e cunoscută ca o economie competitivă, a spus că economia sa s-a contractat în trimestrul al treilea. Iar alte țări din Europa sunt expuse riscului de încetinire pe măsură ce criza datoriilor se extinde către alte țări și contaminează întreaga regiune.
“Incertitudinea cauzată de criza datoriilor suverane stă ca mucegaiul deasupra economiei zonei euro”, a spus Christope Weil, economist la Commerzbank.
Comisia Europeană a avertizat recent că rata șomajului per ansamblul celor 17 țări din zona euro, care déjà e la 10,2%, va rămâne la niveluri înalte în viitorul apropiat. În SUA, șomajul e la 9%.
Creșterea cu 0,6% din SUA în trimestrul III comparative cu numai 0,2% în Europa nu e mare sfârâială, dar e ceva mai bine. Japonia, care s-a confruntat cu căderea producției economice după cutremurul și tsunamiul devastatoare din martie, a raportat o creștere cu 1,5%.
Liderii din SUA au spus în mod repetat că una din cele mai mari amenințări pentru economia americană o reprezintă criza din Europa.
“Din păcate, nu ne puteam disocia de Europa. Lucrurile care se întâmplă acolo ne afectează și pe noi. Sper foarte mult ca europenii să găsească o soluție care să permită piețelor să se calmeze și să scoată o parte din turbulențe din economia SUA”, a spus președintele Fed Ben Bernanke la începutul acestei luni.
O recesiune în Europa ar putea șterge aproximativ 0,5% din creșterea economică a SUA, până la 1,5% în 2012, potrivit estimării lui Paul Dales, senior economist la Capital Economics.
Un sondaj de săptămâna trecută prezentat de Federal Reserve a arătat că băncile europene cu operațiuni în SUA se confruntă cu înăspriri are condițiilor de creditare. Pe de altă parte, problem Europei vor răni de asemenea și China, unde produsele sunt asamblate și îmbarcate pe vase către țările europene.
Băncile americane nu au împrumutat prea mulți bani altor bănci sau guvernelor țărilor cel mai afectate din Europa. Aceasta limitează riscul ca în cazul în care băncile europene vor avea problem din cauza bondurilor cumpărate de la statele lor să nu poată returna banii băncilor americane.
SUA ar putea fi afectate, totuși, de o înghețare a creditării la nivel global, similar cu ceea ce s-a întâmplat după colapsul Lehman Brothers din 2008. Băncile au fost prea îngrijorate să se împrumute între ele, crescând astfel costul de împrumut pentru toată lumea.
În ceea ce privește moneda europeană, aceasta a debutat miercuri cu a treia rundă de scăderi consecutive în raport cu dolarul american din această săptămână, pierzând per ansamblul celor trei zile peste 2,5%, până la 1,34, de la 1,375.