Vestea cea bună vine din Germania! Autoritățile din Germania au venit cu un anunț important în ceea ce privește economia acestei țări. Specialiștii se întreabă acum dacă scenariul unei recesiuni poate fi dat uitării.
Vestea cea bună vine din Germania! Anunțul făcut de Berlin. Nimeni nu se aștepta
Economia germană a crescut cu 1,9% în 2022. Acest lucru implică o economie în stagnare, nu în contracție, în trimestrul al patrulea. Specialiștii din domeniu se întreabă acum dacă ar putea fi evitată o recesiune, cea despre care s-a tot discutat că se va întâmpla.
Pentru moment, specialiștii sunt neîncrezători cu privire la acest scenariu, subliniind că evitarea recesiunii nu înseamnă, neapărat, că economia merge bine.
Tot legat de economie, specialiștii adaugă că aceasta tocmai a revenit la nivelul de dinainte de pandemie.
Oficiul german de statistică tocmai a publicat o primă estimare pentru creșterea PIB-ului în 2022, fără a avea un singur punct de date concrete pentru luna decembrie. Potrivit acestei prime estimări, economia germană a crescut cu 1,9% în ritm anual, de la 2,6% în 2021.
Cu siguranță nu este rău pentru un an cu blocaje și un război. Totuși, pentru a pune lucrurile în perspectivă: economia germană abia a revenit la dimensiunea de la sfârșitul anului 2019. Trei ani de criză nu au trecut neobservați.
Prima estimare indică o stagnare și nu o contracție în trimestrul al patrulea
Cel mai important element al acestei rate de creștere anuală este ceea ce înseamnă pentru creșterea din trimestrul al patrulea. Potrivit biroului de statistică, economia germană a stagnat în trimestrul al patrulea, după ce în trimestrul al treilea a înregistrat o creștere de 0,4% în ritm trimestrial. În trecut, aceste estimări implicite pentru ultimul trimestru au fost foarte precise.
Cu toate acestea, în conjunctura actuală, performanțele economice din decembrie ar fi putut fi mai volatile și mai perturbatoare decât în trecut; gândiți-vă la impactul vremii, la pauzele de Crăciun mai lungi și la impactul mai puternic decât se aștepta al crizei energetice asupra consumului și producției.
Datele de astăzi arată că, pentru întregul an 2022, efectul de recuperare după încetarea blocajelor, atât pentru consum, cât și pentru producție, a depășit consecințele economice ale războiului din Ucraina. În ultimele luni ale anului, sprijinul fiscal a amortizat, de asemenea, scăderea.
Efectele negative ale războiului și ale crizei energetice vor prevala probabil și vor fi o povară pentru economie. Slăbirea comenzilor industriale noi din februarie anul trecut și încrederea scăzută a consumatorilor sunt doar două dintre multele motive pentru care economia germană va avea mai multe probleme.